
Rolul analizelelor în rândul animăluțelor noastre de companie
Probabil că nu o dată, ci de mai multe ori ai ajuns la medicul veterinar, fie că animăluțul tău avea probleme de sănătate, fie pentru un consult de rutină, iar medicul tău curant ți-a propus să îi faci un set de analizele. Și, pentru că animăluțul tău nu părea să aibă nevoie de ele, ai rămas ușor nedumerit(ă) și ai refuzat, sau ai făcut analizele, însă nu ai înțeles nici până în momentul de față care au fost rostul lor.
Stim cu toții că pisicile sunt maestre în a-și ascunde semnele de boală ( în sălbăticie, un moment de slăbiciune vizibil, le-ar putea fi fatal). Prinsi în vâltoarea grijilor și treburilor zilnice, nu putem observa clar starea de sănătate a câinelui care își petrece marea majoritate a timpului fie singur acasă, fie în curte. Astfel că, un set de analize anuale ne-ar putea asigura că animăluțul nostru este în stare perfectă de sănătate sau prezintă unele probleme pe care le putem remedia mai ușor, dacă sunt depistate din timp.
Indiferent că vorbim despre un animăluț sănătos sau cu probleme de sănătate, analizele anuale sunt la fel de importante si aici ne referim la hematologie, biochimie serică și analiza de urină. Ele sunt menite să ne ajute atât pe noi medicii veterinari, cât și pe tine, ca proprietar, să afli dacă animăluțul tău drag chiar este sănătos, are ceva probleme de sănătate care încă nu se exprimă clinic sau dacă apar ceva modificări care, cu timpul,ne-ar putea indica o problemă de sănătate serioasă (ex. insuficiența renală).
Hematologie, biochimie serică…hmm…vorbesc limbi străine?
Hematologia este analiza sângelui care ne oferă informații privind compoziția acestuia (globule roșii, albe, plachete sanguine), precum și modificările pe care le pot avea acestea, sub aspectul numărului, mărime,etc. Aceste informații ne pot indica dacă avem de-a face cu vreo anemie, o problemă de coagulare, inflamație, infecție, predispoziție spre alergii sau chiar probleme la nivel de măduvă hematogenă.
Biochimia serică se referă la analiza sângelui prin care putem afla informații despre funcția organelor interne (ficat, rinichi, pancreas etc.). Cu o simplă probă de sânge putem determina glicemia animăluțului și putem observa dacă aceasta este în parametrii normali,sau deja putem vorbi despre un diabet.
Ficatul este un organ expus la factori nocivi destul de des. O alimentație incorectă sau o posibilă ingestie de substanțe cu potențial toxic poate afecta ficatul. Deasemenea, o perioadă în care animăluțul tău nu a mâncat, mai ales la pisică, poate duce la afectarea ficatului prin apariția ”ficatului gras”. Spre fericirea noastră, acesta prezintă o capacitate de regenerare, însă nu poate de fiecare dată să facă singur toată treaba, astfel că este nevoie de noi pentru a-l ”ajuta”. Însă ficatul nu îți ”arată” foarte multe semne clinice prin care să îți dai seama că este nevoie de investigații sau deja este nevoie de medicație. Așadar, o simplă analiză de sânge îți poate da indicii importante și poți reface funcția acestui organ înainte ca exprimarea să fie clinică. Pe lângă transaminaze,trigliceridele si colesterolul sunt parametrii importanți în monitorizarea funcției ficatului și nu numai.
Rinichii sunt organe vitale atât pentru noi oamenii, cât și pentru animăluțele noastre dragi. Spre deosebire de ficat, aceștia nu se pot reface. Odată afectați, funcția acestora nu va mai fi aceeași. Cu trecerea timpului, funcția lor este inevitabil afectată, fie datorita alimentatiei, fie că animăluțul a fost supus unui tratament pentru diverse afecțiuni. Rinichii au un rol important în organism. Pe lângă cel de eliminare a toxinelor, mențin echilibrul hidro-electrolitic al organismului, reglează tensiunea arterială și este implicat în reglarea producției de globule roșii de la nivel sanguin prin eritropoietină. Astfel că, funcția acestora și menținerea ei în parametrii normali este foarte importantă pentru organismul pufosului nostru drag. Însă, atunci când rinichii dau semne clare de afectare, funcția acestora este afectată în proportie de cel puțin 60%. Așadar,o monitorizare corectă și completă a acestora nu se poate face decât prin analize de sânge,pevenind astfel o afectare ireversibilă.
În funcție de vârsta animăluțului tău, medicul îți poate indica și dozarea unor hormoni. De exemplu cei tiroidieni. Nu numai noi, cât și animăluțele pot suferi de hipertiroidism sau hipotiroidism ( mai rar întâlnit la pisicuțe). Uneori, animăluțul îți poate oferi unele indicii prin care să poți suspiciona că suferă de o astfel de afecțiune, dar tot la fel de bine, pot fi puse și pe seama altor modificări datorate vârstei.
Analiza de urină la câini și pisici
Dacă analizele de mai sus aveau denumiri mai aparte, analiza de urină se înțelege de la sine ce reprezintă. Presupune recoltarea unei probe de urină de la animăluțul tău drag (fie se recoltează direct, după ce acesta a urinat pe un nisip special de recoltare în cazul pisicilor, fie prin sondaj uretraj, fie prin centeza vezicii urinare) și examinarea acesteia în maxim o jumătate de oră de la recoltare. Dacă nu se poate veni imediat cu proba, aceasta poate fi ținută la frigider și examinată ulterior, dar nu în mai mult de 24 de ore. Analiza de urina presupune o analiză biochimică a acesteia (proteine, glucoză, sânge, bilirubină etc), dar și una microscopică pentru a depista eventualele depozite ( cristale, nisip, celule, mucus sau cilindri). Problemele urinare sunt mult mai frecvente la masculi, mai ales la motani.De cele mai multe ori sunt remediate destul de greu, și necesită tratament îndelungat. Astfel că, printr-o simplă monstră de urină putem anticipa posibilitatea apariției unui blocaj uretral și putem remedia din timp problema numai cu ajutorul unei diete, iar animăluțul tău nu va fi nevoit să treacă prin stresul unui tratament. Și aceasta este doar una dintre întrebuințările analizei de urină.
Se pot face pe rând sau trebuie toate în aceeași zi?
Acestea sunt doar câteva dintre analizele la care animăluțele ar trebui să fie supuse măcar o dată pe an ( în cazul animăluțelor cu vârsta de până la 7 ani) sau de 2 ori pe an ( în cazul pacienților seniori sau geriatrici). La ele se pot adăuga: analiza ecografică (în cazul în care se depistează o modificare de funcție a vreunui organ și ne-ar putea ajuta și mai mult informațiile despre aspectul ecografic al acestuia), sau analiza radiografică, dacă apar probleme de locomoție, de exemplu.
Însă aceste 3 analize de sânge sunt minimul necesar pentru a avea o informație de anasamblu despre starea clară de sănătate a pacienților noștri. Este indicat să fie făcute împreună, pentru a putea corela mult mai ușor eventualele modificări valorice. Nu necesită pregătiri speciale anterior recoltării lor. Este bine să vorbiți cu medicul veterinar despre intenția voastră de a le face și să programați o vizită pentru acestea. Mai mult ca sigur, vă va sugera să nu administrați hrană cu câteva ore anterior recoltării probelor, însă nu sunt necesare alte măsuri speciale. Analizele pot fi recoltate și cu ocazia consultului anual al animăluțului, consultul pentru deparazitarea internă/externă a acestuia sau chiar vaccinarea lui. Acest lucru fiind valabil în condițiile în care animăluțul nu prezintă semne clinice că ar fi ceva în neregulă cu el, caz în care nu trebuie așteptat până la momentul recontrolului clasic.
Analizele sunt bune! Atunci ce rost au avut?
Foarte bine! Un animăluț sănătos este tot ceea ce îți doreai, nu-i așa? Chiar dacă analizele nu îți indică nici o modificare, acestea pot fi folosite ca valori de bază în cazul în care analizele de sânge sunt repetate ( fie anul viitor pentru monitorizare, fie în cazul în care animăluțul tău prezintă o problemă de sănătate și necesită un set de analize). Putem observa dacă sunt modificări care încă nu se exprimă clinic (vezi funcția rinichilor) sau în cazul în care animăluțul nu este sănătos, prin comparație, putem determina gravitatea situației și ne orientează înspre un tratament cât mai bun.
Deasemenea, în cazul în care animăluțul tău trebuie supus unei anestezii generale (chiar și pentru un simplu detartraj al dințișorilor), analizele sunt necesare pentru a putea determina riscul la care acesta se poate expune în urma anesteziei. Dacă analizele sunt deja făcute, și nu a trecut foarte mult timp de la acestea, animăluțul între timp nu a prezentat nici o problemă de sănătate, acestea pot fi folosite anteoperator.
Așadar, nu este nici o problemă dacă analizele sunt făcute și nu se decelează nici o modificare. Este mult mai bine să previi apariția unor afecțiuni, decât să ajungi să le tratezi. Uneori tratamentul poate fi anevoios sau de lungă durată.
Vorbește cu medicul tău veterinar și stabiliți împreună care vor fi analizele din setul anual ce trebuie făcute animăluțului tău. Acestea sunt fie cele obișnuite, dacă pacientul este sănătos și fără vreun istoric medical, fie pot fi adaptate istoricului său și mai ales vârstei sale, urmărind afecțiunile specifice categoriilor de vârstă.
1 Comment