
Insuficiența renală ( Boala Cronică renală)
Odată cu înaintarea în vârstă a companionilor noștri ( felini sau canini), apar o serie de boli cronice, boli ale bătrâneței, boli asociate vârstei înaintate, asociate senioratului. Dacă în cazul pisicilor, care indiferent de rasă sau talie, după vârsta de 8-9 ani poți vorbi despre o pisică la vârsta senioratului, la câini, vârsta poate fi diferită în funcție de talia acestuia. Pentru cei de talie mică putem vorbi cam de același interval ca și la pisici, la cei de talie mare sau gigant, senioratul vine un pic mai devreme ( 5-6 ani).
Ce este insuficiența renală (boala cronică renală)?
Insuficiența renală presupune reducerea capacității rinichiului de a-și îndeplini funcția. Nu înseamnă oprirea/blocarea funcției acestuia ( deci insuficiența renală NU înseamnă că pacientul nu mai urinează), ci doar diminuarea funcției acestuia, pe diferite grade, în funcție de momentul în care se diagnostică afecțiunea. Este o afecțiune foarte serioasă, gravă, ce necesită diagnosticul cât mai timpuriu, complet și un management cât mai bun pentru reducerea semnelor clinice, precum și conservarea funcției renale pentru o perioadă cât mai lungă de timp, de la momentul diagnosticului.
Și pentru că am menționat faptul că boala renală presupune afectarea funcției acestuia…
Care sunt funcțiile rinichiului?
Rinichii sunt organe pereche, care sunt implicate în:
eliminarea toxinelor din organism cu ajutorul urinei,
menținerea echilibrului hidro-electrolitic ( are grijă ca organismul să nu se deshidrateze, dar nici să nu acumuleze prea multă apă), iar electroliții ( sodiu, potasiu, fosfor, clor) să nu se piardă prin urină, dar nici să nu se acumuleze prea mult în organism) și al pH-ului,
menține tensiunea arterială în parametrii normali,
menține nivelul de proteine de la nivelul organismului în parametrii normali,
ajută la producția de celule roșii din organism ( prin producerea de eritropoetina).
Așadar, rinichii au roluri importante pentru organism, de echilibru, de aceea menținerea unei funcții normale sau diagnosticul cât mai timpuriu al afectării acestora contează foarte mult pentru sănătatea prietenilor noștrii pufoși.
Care sunt cauzele care duc la apariția insuficienței renale?
Atunci când ne referim la insuficiența renală, de obicei ne referim la afectarea cronică, adică veche, în timp, ce a dus la degenerarea funcției renale. Însă afectarea/insuficiența renală poate fi și acută, care, nediagnosticată sau netratată corespunzător, se poate croniciza și afecta pentru totdeauna funcția renală.
De cele mai multe ori, afectările acute ale rinichilor sunt datorate toxicelor ( pufosul a mâncat ceva toxic, i s-a aplicat o pipetă necorespunzătoare, a lins antigel sau altă substanță toxică, arsuri cutanate, medicamente de uz uman, etc) sau a unor infecții renale, urinare, blocaje urinare sau renale, nediagnosticate sau tratate la timp, complet sau corect.
Bolile de inimă, hipertensiunea, hipertiroidismul, diabetul zaharat sunt afecțiuni ce pot duce la afectarea și instalarea insuficienței renale cronice, datorită repercursiunilor lor asupra rinichilor. Astfel că, de fiecare dată când un pacient este diagnosticat sau primește tratament pentru una dintre aceste boli, trebuie avut grijă și verificată și funcția renală.
Imbătrânirea organismului, atrage după sine și îmbătrânirea organelor interne, inclusiv al rinichilor. Stilul de viață, alimentația, statusul de sănătate al pacientului poate duce la modificarea funcției renale în ani. Multiplele intervenții chirurgicale sau anesteziile pot duce la afectarea rinichilor.
Însă, unii pacienți pot prezenta probleme renale încă de la vârste fragede, referindu-ne aici la probleme congenitale. Printre acestea, cea mai cunoscută este boala rinichiului polichistic care afectează în special pisicile ( Persană, Brittish Shorthair, Scottish Shorthair, Exotic Shorthair, Himalaiana), dar și câinii din rasele Bull Terrier sau Westie.
Cum diagnosticăm insuficiența renală?
Suspiciunea că rinichii ar putea fi afectați se bazează în primul rând pe semnele clinice ale pacientului:
- bea mai multă apă, deși este foarte deshidratat,
- urinează mai des, mult și incolor,
- slăbește,
- apetitul alimentar este redus,
- prezintă stare de greață și vomă repetată,
- apatie.
În cazul în care pufosul tău prezintă astfel de simptome, medicul veterinar îți va sugera efectuarea unor analize de sânge, urină și imagistice, dar și evaluarea tensiunii arteriale.
În cazul analizelor de sânge, biochimie serică și hematologie, medicul va urmări valoarea Creatininei, Ureei și a SDMA-ului, nivelul electroliților ( Sodiu, Potasiu, Fosfor, Clor), gradul de anemie, tipul anemiei ( regenerativă sau nu). Examenul de urină este important pentru determinarea gradului de concentrare al urinei, prezența albuminei sau a proteinelor în urină, bacterii sau alte elemente ce ar putea indica o problemă renală ce a dus la afectarea funcției acestora. Iar examenul imagistic, de cele mai multe ori ecografic, va elucida și aspectul rinichilor ( de exemplu prezența unor calculi/pietre, a infecției, a hidronefrozei sau a chiștilor ce au modificat structura și, automat, funcția renală).
Pentru că, așa cum am menționat și mai sus, insuficiența renală poate fi cauzată și de alte boli cronice sau de organ, medicul nu se va limita la a evalua doar acești parametrii, ci va solicita și unele analize suplimentare, metabolice sau nu, pentru a exclude și bolile asociate sau care ar fi putut duce la apariția acestei afecțiuni ( hipertiroidism, diabet, boli cardiace). Este important diagnosticul sau excluderea lor pentru un rezultat cât mai bun al tratamentului pentru insuficiența renală.
Puse cap la cap, toate aceste informații vor ajuta medicul veterinar să pună diagnosticul de insuficiență renală acută sau cronică, precum și gradul de afectare al rinichilor ( Insuficiență renala gradul I-IV). În funcție de aceste valori, starea de sănătate a pacientului, se va institui tratamentul (medicamentos, dar și dietetic).
Tratamentul insuficienței renale ( boli renale)
După cum am mai spus, tratamentul insuficienței renale este atât medicamentos, cât și dietetic. Însă indiferent de cum va fi abordat acest tratament, trebuie menționat încă de la început că, în afară formelor acute, unde odată eliminată cauza afectării renale, funcția renală revine la chiar 100% funcție normală, în cazul afectării cronice, rinichiul nu își va mai reveni la normal. Rinichii nu au capacitatea de regenerare, iar managementul lor presupune stagnarea afectării renale la nivelul descoperit, pentru cât mai mult timp, îmbunătățirea stării generale și oferirea unui confort pentru cât mai mult timp pacientului. De aceea este foarte important să fie diagnosticată afecțiunea cât mai timpuriu!
Tratamentul poate consta în perfuzii, tratament simptomatic, suplimente alimentare și dietă specială pentru afectare renală. Tratamentul se poate face fie sub supraveghere non-stop, fie pentru câteva ore pe zi, la cabinetul veterinar. Suplimentele renale se vor administra pe termen lung, acasă, de către propretari, iar dieta, de cele mai multe ori, este pentru tot restul vieții. În funcție de gradul de afectare, valorile parametrilor hematologici sau urinari, medicul veterinar va stabili durata tratamentului, momentul reevaluarii tuturor parametrilor sau doar a unora dintre ei. Așadar, odată diagnosticată afecțiunea, pacientul va trebui reevaluat mai des decât ar fi fost evaluat înainte.
Managementul pe termen lung
Reevaluarea pacientului se va face la 3-6-12 luni distanță, în funcție de fiecare pacient și de decizia medicului veterinar. I se vor administra aceste suplimente alimentare, renale, pentru menținerea unui echilibru în ceea ce privește starea lui generală ( reducerea stării de greață, echilibrare electrolitică, etc), precum și dieta specială pentru probleme renale. Sunt numeroase firme ce produc diete pentru afectarea renală, atât pentru pisici, cât și pentru câini, atât sub forma uscată ( boabe), cât și sub formă umedă ( plicuri sau conserve).
Cu ce putem noi, Panda Vet Care, să vă ajutăm?
Clinica noastră dispune de pregătirea necesară pentru evaluarea corectă a funcției renale. Putem efectua analize de sânge, urinare și ecografice cu rol de diagnostic în cazul acestei afecțiuni. Deasemnea, în cazul în care este nevoie, pacienții pot primi tratamentul necesar acestei afecțiuni, atât pentru acasă, cât și sub internare, dacă starea pacientului o impune.
Suntem la un telefon/mail/programare distanță!
1 Comment