
FIV la Pisici (Sida Felină – Virusul Imunodeficienței Feline)
Imunodeficiența felină este produsă de un virus din familia Retrovirusurilor, este înrudit cu virusul uman care determină HIV, însă nu afectează oamenii, cum nici HIV-ul nu afectează pisicuțele. Așadar, dacă te-a zgâriat/mușcat o pisicuță, nu te panica că ai fi putut fi infectat cu acest virus.
La fel ca și în cazul oamenilor, acesta afectează sistemul imunitar al pacientului, produce afectarea organismului timp îndelungat, dar lent, pacientul putând trăi mulți ani de zile cu această afecțiune. De cele mai multe ori, pacienții par clinic sănătoși, nu prezintă nici un semn specific de boală, pot trăi mulți ani de zile, moartea putând surveni din o cu totul altă cauză decât FIV-ul.
Virusul se regăsește în sângele pisicuțelor infectate, în saliva acestora sau alte secreții. Contaminarea se poate realiza prin mușcătură, montă sau se poate transmite de la mamă la pui. Așadar, o pisică lăsată liberă prin curte, reprezintă o pisică ce poate fi contaminată cu acest virus. Deasemenea, o pisică/motan nesterilizat, lăsat liber prin mediul exterior, poate fi contaminat.
Cum se manifestă această afecțiune în cazul pisicilor?
Virusul, după cum am mai menționat, nu prezintă semne clinice specifice. De obicei se asociază cu alte afecțiuni ( Leucemia felină, Stomatita limfoplasmocitară, Demodecia, probleme oculare sau hematologice), iar pacientul prezintă semnele clinice bolii asociate. Imunitatea scăzută a pacienților infectați cu acest virus presupune o dificultate crescută în tratarea acestor afecțiuni. Uneori și o simplă răceală poate deveni mai complicată sau poate dura mai mult din punctul de vedere al tratamentului atunci când este asociată cu FIV.
De-a lungul vieții pisicuței infectate cu FIV, se cunosc 4 perioade:
- perioada de infectare: pacientul este apatic, nu mănâncă, prezintă febră foarte mare, semne digestive, neurologice sau oculare. Poate prezenta și modificări ale comportamentului, de aceea la orice problemă de comportament depistată de medicul veterinar, testarea pentru FIV este necesară.
- perioada latentă: nu se observă nici o modificare în starea generală a pisicii, însă virusul produce modificări în organismul acesteia.
- perioada de imunodeficiență dobândită: perioada în care, datorită sistemului imunitar foarte scăzut, apar afecțiunile suprapuse, cu exprimarea clinică a acestora. Pacientul este bolnav, dar nu neapărat din cauza virusului FIV.
- faza finală, când organismul este foarte slăbit, nu mai face față infecțiilor oportuniste, animalul prezintă un aspect neîngrijit, slăbește, iar orice tratament inițiat nu mai dă rezultate.
Cum pot afla dacă pisica mea are acest virus?
Pisica ta poate fi testată pentru această afecțiune foarte simplu. Se prelevează o cantitate mică de sânge și se poate realiza un test rapid prin care sunt depistați anticorpii prezenți în sângele acesteia. Din această cauză, ideal ar fi ca pisica să fie testată după vârsta de 6 luni de zile ( poate avea anticorpi de la mamă). Dacă este cazul, acest test poate fi dublat de un test PCR pentru depistarea virusului și eliminarea posibilității unui răspuns fals Negativ/Pozitiv.
Rezultat pozitiv! Ce mă fac?
Și ce dacă pisica ta este testată pozitiv? Nu este cea mai plăcută veste, dar nici nu este un capăt de țară. Cum am menționat și mai sus, pisicuțele infectate cu FIV pot trăi mult timp, fără să aibă probleme de sănătate, finalul putând fi din cauza unor alte probleme, nici de cum al Imunodeficienței Feline.
Pisicuța ta va trebui să aibă un tratament special în anumite situații, dar în altele nu.
Ca orice pisică , ea va trebui deparazitată intern și extern cu rigurozitate. Vaccinarea în cazul pisicuțelor cu FIV este un subiect discutabil. Dacă este o pisicuță ce ar putea fi expusă la unul din virusurile pentru care se vaccinează în mod uzual,sau dacă trăiește deja într-o comunitate de pisici și riscul îmbolnăvirilor este destul de mare, vaccinarea este necesară. Dacă este o pisică de apartament, sunt luate măsuri minime de evitare a posibilelor îmbolnăviri, vaccinarea ne mai fiind un lucru obligatoriu.
Ca orice pisică, aceasta va trebui să vină la medicul veterinar cel puțin o dată pe an ( pisicile cu vârsta de până la 7 ani) sau de 2 ori pe an ( pisicile cu vârsta de peste 7 ani), pentru controlul anual general. Acesta trebuie să cuprindă prelevarea de sânge pentru analizele hematologice, biochimice și probă de urină pentru analiza de urină. Evaluarea generală și completă a pacientului ( examen oftalmologic, stomatologic, neurologic, tensiune arterială).
Dieta unei pisicuțe cu FIV nu trebuie să cuprindă carne crudă, produse lactate neprocesate termic, sau ouă neprocesate termic. Riscul apariției unei bacterii sau parazit oportunist în urma consumului unei astfel de hrane este foarte mare și dăunător sănătății pisicii. Hrana trebuie să fie una de calitate pentru a-i asigura un necesar minim organismului (vitamine, minerale, proteine etc).
Pisica cu FIV însă, este o pisică ce trebuie sterilizată, ținută în casă, nu are voie să petreacă timp afară nesupravegheată. În funcție de caracterul ei, pisica cu FIV poate sta la comun cu alte pisici,DAR dacă aceasta este o pisică ușor agresivă atunci când vine vorba de teritoriu (apărarea acestuia sau acceptarea unei alte pisici pe teritoriul ei), este de preferat ca aceasta să trăiască singurică, fără compania unei alte pisici sanatoase.
Pisicuța cu FIV trebuie observată îndeaproape, la orice semn mic de boală, trebuie adusă la cabinetul veterinar, evaluată și tratată cu meticulozitate. Dacă ajungeți pentru prima dată într-un cabinet, specifică personalului medical veterinar că pisicuța ta este infestată cu virusul FIV.
Pisica mea nu are FIV!
În acest caz, trebuie să iei măsurile necesare pentru ca aceasta să nu se infecteze mai târziu. Pisicuța va trebui sterilizată si lăsată liberă doar sub suprveghere în curte sau mediul exterior. În cazul în care vorbim despre o pisicuță de la care dorim să avem puișori, asigură-te că înainte de montă, motanul cu care se dorește monta să fie testat pentru această boală și să facă dovada rezultatului negativ.
Aceleași măsuri trebuie luate și în cazul în care dorești să mai adopți o pisicuță care să locuiască la comun cu pisica pe care deja o ai. Testeaz-o înainte pentru acestă afecțiune!
În cazul în care pisica este sterilizată și stă numai în casă, rezultatul testului efectuat odată va rămâne același pe tot parcursul vieții pisicuței.
Există vreun tratament prin care aș putea vindeca pisica?
Tratamentul în cazul acestei afecțiuni este controversat. Nu se poate susține cu certitudine eficiența unuia sau a altuia. S-au încercat numeroase protocoale, cu rezultate diferite, în funcție și de stadiul bolii la care este început, de imunitatea pisicuței sau alte afecțiuni concurente la momentul tratamentului.
Dacă nu ți-ai testat pisicuța până acum, la prima vizită la medicul veterinar cere-i să îți facă și acest test. Este foarte important să știi statusul imunitar al pisicuței tale, iar în caz de nevoie, început cât mai repede terapia.
Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!
031.420.66.90 sau 0770.955.715
pandavetcare@gmail.com