Hipertiroidismul

Continuăm seria de boli cronice sau ale bătrâneței, cu Hipertiroidismul. Este mai des întâlnit la pisici, însă este o afecțiune ce se întâlnește și la câini. Nu pare să aibă ”preferințe” de rasă, însă orice animăluț de companie trecut de vârsta senioratului, ar trebui evaluat.

Ce este hipertiroidismul?

Această afecțiune apare atunci când există o producție prea mare de hormoni tiroidieni la nivelul organismului animal. Poate apărea datorită unor formațiuni dezvoltate în structura tiroidei, datorită unor tumori (maligne sau benigne), datorită dietei sau datorită aportului prea mare de hormoni tiroidieni, prin medicație, așa cum se poate întâmpla la câinii ce suferă de hipotiroidism.

Uneori se poate palpa glanda tiroidă și se poate observa o mărire în volum a acesteia, alteori poate avea o dimensiune normală, însă funcția ei să fie modificată.

Care este rolul tiroidei în organism?

Tiroida, o glandă formată din doi lobi, se regăsește la nivelul gâtului, de o parte și de a alta a traheei. Datorită localizării ei, palparea este facilă și poate fi sesizată, așa cum am mai spus, o mărire în volum a ambilor lobi, a unuia dintre ei sau a nici unuia.

Este o glandă cu rol important în metabolism, mai ales cel energetic. Are un rol important în reglarea tensiunii arteriale la nivelul organismului, astfel că, pacienții care prezintă probleme tiroidiene, au probleme și cu tensiunea arterială, inima și rinichii. Poate crea probleme și la nivel ocular sau la nivelul creierului, tot pe seama modificării tensiunii arteriale.

Care ar putea fi cauzele apariției acestei boli?

Vârsta, degenerarea organismului și dezechilibrele ce se produc la nivelul funcției organelor interne, odată cu îmbătrânirea.

Dieta poate juca un rol important în apariția acestei afecțiuni. Mai ales la pisicoasele care preferă să mănânce preponderent mâncare umedă, de la conservă, în mod special. Specialiștii au observat cu precădere acest tip de alimentație ca fiind implicat în apariția afecțiunii. Modificările biochimice ce se produc în conservă, între materialul acesteia și compoziția conservei, poate provoca apariția, în timp, a acestei afecțiuni.

Tratamentul hipotiroidismului, negestionat, poate provoca în cazul câinilor, hipertiroidism. Hipotirodismul este o afecțiune ce apare de obicei la câini, care, neverificat periodic, poate duce la apariția hipertiroidismului, prin neajustarea dozei de hormoni tiroidieni din medicația zilnică a pacienților cu astfel de afecțiune.

Orice modificare de structură de la nivelul tiroidei ( noduli, formațiuni canceroase sau nu), modifică automat și funcția glandei, ajungându-se fie la o creștere a nivelului de hormoni, fie la o scădere a acestora.

Cum se manifestă hipertiroidismul?

Primele semne care se observă la pacienții seniori sunt:

  • apetit normal, mănâncă foarte mult, dar slăbește,
  • bea foarte multă apă,
  • urinează foarte mult, incolor, inodor,
  • vomă, uneori și diaree,
  • sunt hiperactivi, ai impresia că au întinerit dintr-o dată, 
  • blana are un aspect neplăcut, mat.

Cum punem diagnosticul de hipertiroidism?

Ca în cazul oricărei boli, primul lucru care alarmează proprietarul sau orientează medicul înspre investigații suplimentare, este tabloul clinic, sau semnele clinice ale pacientului.

Dacă ați avut o pisică sau un câine care mereu a fost mai grăsuț, la care ați încercat diete nenumărate, dar niciodată nu au dat semne, sau, într-un final, la bătrânețe pare să dea rezultate, nu însemnă neapărat că este sănătos. Uneori hipertiroidismul poate fi cauza slăbirii, nicidecum dieta. 

Medicul veterinar va recolta sânge, probe de urină, va evalua tensiunea arterială și va efectua câteva investigații imagistice.

Analizele de sânge vor viza atât hormonii tiroidieni, precum și restul organelor interne. Hematologia va fi necesară pentru observarea unor posibile probleme de anemie, regenerare sau modificări la nivelul celulelor albe ale sângelui. Analiza de urină ne va indica capacitatea de concentrare a urinei de către rinichi, precum și eliminarea altor cauze ce pot determina urinarea frecventă, cantitativă. Iar imagistica, ecografia în mod special, eliminarea altor afecțiuni de organ, ce se pot manifesta prin aceleași simptome generale.

Bolile asociate hipertiroidismului

Datorită rolului tiroidei în organism, hipertiroidismul poate evolua în paralel cu o hipertensiune arterială, care a produs sau nu modificări la nivel cardiac, prin subțierea peretelui muscular cardiac (în special al ventriculului stâng) și apariția insuficienței cardiace.

Hipertensiunea afectează și rinichii așa cum am menționat și atunci când am vorbit despre insuficiența renală. Acest lucru este evidențiat de obicei, atunci când tiroida pare să fie manageriată medicamentos, însă analizele de rinichi nu sunt bune. În majoritatea cazurilor, la o primă evaluare și prim diagnostic de hipertiroidism, rinichii ”par” în parametrii normali.

Hipertensiunea poate provoca probleme la nivel ocular ( decolare retiniană, cu pierderea vederii), sau la nivel cranian ( atac cerebral).

Așadar, în momentul diagnosticului sau la reevaluările periodice, determinarea tensiunii arteriale este un pas important în evaluarea pacientului cu hipertiroidism.

Cum se tratează hipertiroidismul?

De cele mai multe ori, hipertiroidismul se tratează acasă, prin medicație specifică. Însă, în funcție de momentul în care este diagnosticat și de gradul de afectare a organelor indirect implicate, este posibil să fie nevoie și de tratament injectabil, perfuzabil în cadrul cabinetului veterinar. Deasemeni, voma, diareea, deshidratarea, vor trebui remediate imediat, acestea presupunând tratament injectabil.

Pe lângă medicația specifică hipertiroidismului, dacă se impune, pacientul va avea medicație și pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a insuficienței renale sau cardiace. 

Uneori se poate apela și la dieta specială pentru pacienții bolnavi de hipertiroidism.

În cazul în care hipertiroidismul are la bază modificarea canceroasă a tiroidei, vor fi necesare investigații suplimentare pentru depistarea tipului de formațiune canceroasă și instituirea tratamentului oncologic specific. Se poate recurge și la scoaterea chirurgicală a glandei, însă, de cele mai multe ori poate duce la complicații prin afectarea glandelor paratiroide.

Management pe termen lung

Odată diagnosticat și început tratamentul specific, pacientul cu hipertiroidism va trebui reevaluat periodic. Inițial mai des, pentru a vedea răspunsul organismului la doza de medicament aleasă, dar și pentru a ne asigura că rinichii și celelalte organe nu sunt afectate de modificarea metabolismului tiroidei. Odată stabilizată funcția tiroidei, la doza cea mai mică și eficientă de medicament, pacientul va fi reevaluat la 6-12 luni, în funcție și de starea lui de sănătate, pentru a ne asigura că nu provocăm hipotiroidism prin menținerea dozei stabilite.

Așadar, și în cazul hipertiroidismului, pacientul va trebui adus mai des la cabinetul veterinar, mai des decât o dată pe an.

Cu ce putem să vă ajutăm noi?

Clinica Panda vet care dispune de pregătirea necesară în diagnosticul și tratarea hipertiroidismului la animalele de companie. Suntem la un apel, email sau programare distanță de dumneavoastră!

Leave a comment