Diabetul zaharat

De-a lungul carierei mele, am fost întrebată o singură dată: dar pisica mea cum de are diabet? Că doar nu mănâncă ciocolată? Inițial am zâmbit și am considerat o glumă întrebarea, însă mi-am dat seama că proprietarul chiar întreba serios, pentru că nu înțelegea de fapt cum și de ce se produce diabetul. Da, animăluțele noastre nu mănâncă dulciuri, dar fac diabet. Așa cum și noi, oamenii, nu facem diabet de la consumul de dulciuri.

Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune des întâlnită la animalele bătrâne, dar nu numai. Este o afecțiune endocrină, ce vizează pancreasul și care poate afecta inclusiv pacienții tineri sau adulți în primii ani de viață ( în acest caz vorbim despre o predispoziție genetică). Presupune acumularea unei cantități mari de glucoză (glucide) la nivelul sângelui circulant, cantitate ce duce la modificări ale metabolismului și ale altor organe interne implicate, modificări ce se manifestă prin exprimări clinice specifice.

Glucoza (glucidele) reprezintă principala sursă de energie pentru organism. Aceasta se produce în urma descompunerii alimentelor la nivelul intestinelor și are nevoie de un hormon, insulina, pentru a fi transportată prin sânge și pentru a ajunge acolo unde este nevoie. În momentul în care nu există destulă insulină în organism ( secretată de pancreas), glucoza se acumulează în sânge devenind ”dăunătoare”, astfel instalându-se diabetul zaharat.

Care sunt semnele diabetului la câine și pisică?

Diabetul la animale se manifestă prin:

  • apetit redus,
  • slăbire,
  • consum mai mare de apă,
  • urinare în cantitate mai mare, incoloră, inodoră,
  • apariția cataractei,
  • incapacitatea de vindecare a unor leziuni,
  • blana mată, aspect neîngrijit,
  • în stadii mai avansate, neuropatia specifică diabetului.

Marea majoritate a pacienților ajung la medicul veterinar după ce proprietarii observă o slăbire accentuată a acestora și lipsa poftei de mâncare, starea letargică a câinelui/pisicii, urinarea frecventă și în cantitate foarte mare. În cazul pisicilor, dacă ați observat că litiera trebuie curățată mai des, sau că aceeași cantitate de nisip nu vă mai ajunge la fel de mult ca până acum, iar în cazul câinilor, aceștia cer mai des afară pentru a-și face nevoile, iar atunci când ieșiți, urinează foarte mult, e timpul să faceți o programare la medicul veterinar pentru un consult amănunțit.

Cum punem diagnosticul?

Consultul constă în evaluarea pacientului sub aspectul greutății ( de mare ajutor este istoricul pacientului, mai ales dacă medicul are o evidență clară a greutății acestuia de-a lungul anilor), calității blănii, examenul oftalmologic, dar și efectuarea analizelor de sânge și analizei de urină.

În cazul analizelor de sânge (biochimie serică și hematologie), sunt foarte importante valorile glucozei serice și a fructozaminei. Chiar dacă suspiciunea majoră este de diabet, medicul nu se va limita doar la cei doi parametrii, deoarece, așa cum am mai povestit, atât insuficiența renală cât și hipertiroidismul, de exemplu, au exprimări clinice asemănătoare cu diabetul, iar excluderea lor este foarte importantă. Este nevoie de ambii parametrii deoarece, mai ales în cazul pisicilor, dar și al câinilor mai emotivi la cabinetul veterinar, glucoza serică poate avea o valoare mai mare fie pe fond de stres, fie dacă pacientul a mâncat cu puțin timp înainte de consultație. Fructozamina, în schimb, nu este influențată de aceste 2 aspecte și reflectă nivelul glicemiei din ultimele 2 săptămâni. De ce nu ne limităm doar la fructozamină? Citește mai departe și vei afla răspunsul.

Analiza de urină este importanță pentru a vedea gradul de concentrare al urinei la nivelul rinichilor, prezența sau nu a glucozei în urină, precum și alte elemente prezente la acest nivel ( bacterii, celule epiteliale, leucocite, etc). În cazul diabetului, glucoza se elimină și prin urină, aducând modifcări de funcție la nivel renal. Prin urmare, glucoza din urină poate avea un rol în prognosticul bolii.

Cum se stabilește tratamentul?

În funcție de nivelul glicemiei, medicul veterinar va putea pune diagnosticul de diabet, dar va putea elabora și un plan pe viitor în ceea ce privește managementul diabetului pe termen lung.

După cum știm și din medicina umană, diabetul se tratează cu insulină, injecții subcutanate zilnice, o dată sau de două ori pe zi, precum și o dietă specifică. Însă, la fel ca și în medicina umană, nu orice diabet se tratează automat cu insulină. Pacienții ce prezintă valori ale glicemiei undeva până în 250 mg/dl, de exemplu, sunt pacienți la care se încearcă tratarea afecțiunii doar cu ajutorul dietei speciale pentru diabet. Valorile peste 250 mg/dl se tratează cu insulină și dietă.

Tratamentul în diabet la câini și pisici

Așadar, fructozamina este foarte importantă pentru stabilirea clară a diagnosticului de diabet, însă alegerea insulinei și managementul pe termen lung se face pe baza valorii glicemiei. Proprietarii pacienților diagnosticați cu diabet, mai ales insulino-dependenți, vor trebui să achiziționeze un glucometru pentru a verifica periodic, dacă nu chiar zilnic, valoarea glicemiei și în funcție de aceasta și indicații medicului curant, va administra o anumită doză de insulină. Dacă valoare glicemiei este mică, nu se va administra deloc insulină la acel moment al zilei.

Stabilirea dozei de insulină este o provocare pentru medic și proprietar, deoarece nu există o doză clară și universal valabilă pentru toți pacienții diabetici. Se recomandă internarea pacientului în clinică pentru o perioadă de câteva zile, fie pe timp de zi doar, fie nonstop, pentru stabilirea curbei glicemice ( evaluări repetate ale glicemiei), în funcție de care se va stabili doza insulinei. Această doză este menținută pentru o perioadă de timp, minim o săptămână, pentru a evalua efectul ei asupra nivelului glicemiei. Dacă rezultatele sunt satisfăcătoare, se va menține în continuare doza respectivă. Dacă nu, fie se va mări, fie se va micșora doza de insulină și se va urmări efectul asupra nivelului glicemiei.

În paralel, se vor trata și alte afecțiuni prezente, și se va recomanda și o dietă specială pentru pacienții diabetici. La ora actuală există numeroase diete diabetice pe piață, însă depinde de fiecare pacient în parte ce răspuns va avea sau nu la dieta respectivă. Sunt pacienți care răspund bine la o anumită marcă, la mâncarea uscată sau doar la mâncarea umedă, sau nu acceptă nici una dintre dietele pentru pacienți diabetici. Așadar, vor trebui încercate și observate, pe baza efectului lor asupra glicemiei, dacă au efectul dorit sau nu.

Nu e cazul să ne speriem!

Pare dificil nu-i așa? Atât stabilirea diagnosticului, cât și al tratamentului și efectuarea acestuia. Însă vestea bună este că, în urma acestui efort, diabetul este o afecțiune ce se tratează și, în anumite cazuri fericite, se și vindecă. Așadar, tot efortul poate duce la un final fericit! Este, întradevăr, nevoie de muncă de echipă ( medic-proprietar), de răbdare și dedicație. De avut curajul să administrezi injecțiile de insulină zilnic. De acum încolo, orice plecare în vacanță a proprietarului trebuie făcută cu asigurarea că tratamentul cu insulină este continuat, fie acasă (de către rude, pet sitter sau la cabinetul veterinar), fie în regim de internare/pensiune unde i se va administra doza zilnică de insulină.

Pacienții cu diabet vor trebui reevaluați periodic, atât din perspectiva dozei de insulină (există posibilitatea reducerii ei, dacă aceasta scade foarte mult nivelul glicemiei), schimbarea tipului de insulină (nu toți pacienții răspund la fel la un anumit timp de insulină), cât și din perspectiva repercursiunilor glicemiei ridicate la nivelul celorlalte organe din corpul pacientului (rinichi, ficat, etc.). Frecvența cu care se va face această evaluare o stabilește medicul curant al pacientului, în funcție de starea acestuia.

În concluzie

Diabetul este o afecțiune care are tratament, uneori chiar și vindecare. Prin urmare trebuie luate măsurile necesare pentru managementul acestuia. Netratat, repercursiunile asupra organismului sunt mari, de cele mai multe ori, incompatibile cu viața.

Cum vă putem ajuta?

Clinica Panda vet care dispune de pregătirea necesară în diagnosticul și tratarea hipertiroidismului la animalele de companie. Suntem la un apel, email sau programare distanță de dumneavoastră!

 

2 Comments

  • badin.ro
    Posted ianuarie 28, 2023 7:35 pm 0Likes

    Piese grozave. Continuati sa publicati astfel de informatii pe site-ul dvs. Sunt cu adevarat impresionat de el.

Leave a comment