
Casa Cat-Friendly: cum îți amenajezi casa pentru pisica ta?
Cu ceva timp în urmă am publicat un articol despre avantajele vs. dezavantajele în a-ți lăsa pisica liberă sau cu acces și în curte/terasă. Dacă nu am reușit să îți schimb un pic părerea, ai rămas tot fidel ideii de a ține pisicuța în casă exclusiv (nu te condamnă nimeni, este o opțiune responsabilă) sau pur și simplu nu îi poți oferi o astfel de experiență (locuiești la bloc, iar curtea/terasa este exclusă din calcul), m-am gândit să îți sugerez cum ar trebui să arate căsuța ta pentru ca pisica să fie calmă, relaxată și mulțimită că toate necesitățile ei sunt punctate.
De ce sunt necesare anumite lucruri pentru pisica mea?
De fiecare dată când vorbim despre pisicuțe, despre lucruri care ar putea influența conviețuirea cu ea, atmosfera din casă, relația ta cu pufoasa, trebuie să ne readucem aminte de caracteristicile ei ca și specie. Are o personalitate puternică, independentă, teritorială, cu nevoi specifice (loc de dormit/ pitit, loc de relaxare, loc de vizionat, locuri de joacă, locuri de exprimare a obiceiului de marcaj, loc de toaletă, loc de mâncat) de care trebuie să ținem cont pentru a ne asigura că pisica noastră este fericită și împlinită. Dacă până acum nu ați ajuns la această concluzie,poate acum veți concluziona că HAPPY CAT = HAPPY LIFE!
Deasemenea, trebuie să ne gândim că, așa cum noi avem tabieturi, obiceiuri în a ne desfășura activitatea pe parcursul zilei, așa sunt și pisicuțele, prin urmare trebuie să le acceptăm și lor tabieturile.
Chiar mi-a atras atenția un lucru citit: pisica nu este un animal mai ușor de crescut, ci este un animal care își impune mai ușor anumite condiții în ceea ce privește creșterea și îngrijirea ei! Acest lucru face mai facilă luarea deciziei dacă adopți sau nu o pisică. Ea îți impune de la bun început anumite condiții pe care tu fie le accepți și te adaptezi lor, fie renunți la ideea de a o adopta. Cine are o pisicuță știe că de fapt nu noi suntem stăpânii ei, ci ea este stăpâna noastră, prin urmare ea impune regulile ”jocului„ 🙂
Cum îmi aranjez casa cat-friendly?
După cum v-am obișnuit, conceptul de cat-friendly presupune limitarea stresului pentru pufoasă și asigurarea tuturor celor necesare unei vieți frumoase, lungi și împlinite.
Așadar, avem nevoie de un culcuș. Acesta poate fi folosit doar pentru somn, sau poate fi folosit și ca loc de pitit, atunci când se simte amenințată. Putem să îi punem la dispoziție o păturică, un coșuleț de dormit sau chiar o vizuină. La fel ca și noi, pisicile au nevoie de liniște și de un loc mai retras pentru a dormi, așadar, vezi ce loc își alege ea pentru somnul de frumusețe, iar acolo vei pune culcușul sau păturica.
Au nevoie de un loc pentru ascuns sau pentru dormit pe timpul zilei, astfel încât razele soarelui să nu îi strice somnul. Dacă culcușul nu este sub formă de cuțiuță ( vizuină) sau igloo, atunci trebuie să îi achiziționezi și unul din acesta. Unele pisici fie nu au un astfel de loc, fie nu acceptă nici un astfel de culcuș, dar preferă să se pitească într-un dulap, sertar sau dressing unde să poată dormi nederanjată. Nu o alunga de acolo! Știm că pisicuțele lasă păr pe lucrurile pe care se așează, dar putem face un pic de loc acolo unde vrea ea și să îi punem o păturică/prosop care să ne protejeze hainele de părul lăsat.
Pisicile sunt foarte curioase, trebuie să vadă tot, trebuie să urmărească totul, trebuie să vâneze ( măcar cu privirea) toate păsărelele de afară, vecinii sau chiar membrii familiei sale. Așadar, avem nevoie de locuri amenajate pentru asta. Oferă-i loc la pervaz, la geam pentru a putea vedea ce se întâmplă afară. Activitatea din fața geamului ei reprezintă ”micile picanterii” ale vieții ei. O dezvoltă cognitiv, o ține atentă, trează și o intrigă, astfel viața ei devine mai completă și mai frumoasă. Nici noi nu am vrea să ne petrecem întreaga viață închiși între 4 pereți fără să ne putem bucura de razele soarelui și fără să știm ce a mai făcut vecina de la etajul 2 🙂 NU UITA DE PLASELE DE PROTECȚIE DE LA GEAMURI!
În casă, încearcă să îi pui la dispoziție locuri pe care să se poată urca și să poată sta la înălțime. Fie că o lași să se urce pe mobila ta din sufragerie, fie că îi cumperi un ansamblu de cățărat sau ii montezi câteva rafturi pe care să se poată urca, toate variantele sunt bune pentru pufoasa ta. Dacă nu accepți să se urce pe mobilă, atunci gândește-te la celelalte 2 variante. Trebuie să faci un compromis și să alegi varianta care îți convine mai mult.
Nu e nevoie să dezvolt foarte mult subiectul litierei, bolurilor pentru apă/mâncare pentru că sunt convinsă că pisica ta se bucură de ele. Aigură-te că litiera este într-un loc ferit (nimănui nu îi place să își facă nevoile cu public sau într-o zonă de trafic intens), că are nisipul dorit de pisica ta și că acesta este curățat cu regularitate, iar bolurile de mâncare sau apă nu sunt lângă litieră.
Dacă pisicii tale îi place să se joace și să vâneze, îi poți pune la dispoziție numeroase jucării cu recompense, astfel activitatea fizică devine și mai interesantă, mai plăcută. Ai grijă totuși la cantitatea de bobițe sau recompense din aceste jucării. Aceasta reprezintă o sursă suplimentară de hrană care poate predispune la îngrășarea pufoasei.
Pufoasele sunt teritoriale=marchează teritoriul. Acest lucru nu înseamnă neapărat urinarea sau defecarea în alte locuri decât litiera, ci și ascuțirea gheruțelor pe diferite suprafețe. Pisica ta trebuie lăsată să își marcheze teritoriul, altfel nu îl va considera niciodată al ei și va încerca prin diferite metode să își atingă scopul ( lucru care va duce la amplificarea frustrărilor tale, și ale ei).
Dacă nu ești de acord cu zgârierea canapelei sau a scaunelor, oferă-i un sisal (orizontal/vertical) pe care să își ascută ghearele. Ai acum la dispozițe numeroase variante, care mai de care mai frumoase sau mai complexe. Trebuie doar să îl amplasezi unde trebuie! Poți afla aici mai multe informații despre asta.
Nu uita să interacționați!
Chiar dacă i-ai pus la dispoziție toate cele necesare petrecerii unei zile pline de activități, nu uita să petreci timp cu ea! Joacă-te cu ea, socializează cu ea, poate chiar o înveți să facă anumite lucruri care să vă facă amândurora plăcere! Dacă pufoasa ta este una sociabilă, doritoare de atenția, mângâierile și contactul fizic cu tine, oferă-i câteva clipe pe zi doar tu cu ea! Indiferent cât de independente sau mofturoase ar fi unele pisicuțe, toate sunt bucuroase de câteva clipe de afecțiune și atenție doar pentru ele.
Așadar, pisica pare mai ușor de crescut pentru că ea îți expune clar care sunt principiile cu privire la îngrijirea și creșterea ei! Dacă sunt anumite lucruri pe care nu le accepți, poate e cazul să te mai gândești înainte de a adopta o pisică. În fond, dorești să aveți amândoi de câștigat din această experiență. Dacă bucuria este doar pentru una din părți, atunci experiența creșterii, îngrijirii și conviețuirii cu o pisicuță nu va fi una completă! Totodată, pisica va încerca diferite metode de a-și îndeplini dorințele vitale, lucru care va duce la așa zisele comportamente problematice/probleme de comportament. Cei care au pisicuțe cu astfel de probleme știu cât de dificil este să le manageriezi, odată apărute.
Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!
031.420.66.90 sau 0770.955.715
pandavetcare@gmail.com
1 Comment