
Grădina Cat-Friendly: cum amenajezi un spațiu prietenos pentru pisici?
Fiecare pisicuță este specială, diferită în felul ei! Unele sunt mai liniștite, adoră să petreacă toată ziua în compania proprietarului și să lenevească pe canapea, unele sunt foarte active și acompaniază proprietarul oriunde s-ar duce în casă, altele, oricât de mult și-ar iubi proprietarul, au nevoie de câteva momente doar pentru ele, simt nevoia să iasă în natură, să o admire, să și-o însușească sau să se aventureze în teritoriul apropiat casei.
Pentru cele din urmă, m-am gândit să vă expun cum ar trebui amenajată curtea/terasa, în așa fel încât să îi asigure toate necesare activității zilnice, să fie interesantă și poate îndeajuns pentru ca pisicuța ta să nu se aventureze în afara curții.
Accesul pisicii la o curte/terasă exterioară ar putea aduce un plus relației cu pisica ta, i-ar putea îmbunătății starea de spirit, iar pisicuța ar trăi o viață echilibrată și frumoasă. Iată câteva avantaje pe care le poate aduce accesul pisicii la mediul exterior:
- pisica ta ar fi mai relaxată, dacă în casă există o sursă de stres permanent ( altă pisică cu care nu relaționează foarte bine, renovări, persoane cu care nu conviețuiește foarte bine).
- pisica ta ar fi mai puțin plictisită.
- dacă ai nevoie de câteva momente de intimitate ( ex. lucrezi de acasă, ai un atelier acasă, iar prezența pisicii la locul tău de muncă presupune o adevărată aventură), accesul în curte/terasă îi poate oferi puțină independență. Astfel, tu îți faci treaba zilnică, iar ea nu este supărată că nu poate avea contact cu tine.
- pisica ta ar fi mai activă, silueta ei ar fi mai frumoasă, activitatea fizică zilnică aducând un plus în acest context.
Dacă ești sceptic în ceea ce privește accesul pisicii tale în mediul exterior și ce beneficii îi poate oferi, te invit să citești aici, poate îți vei schimba părerea. Și eu, sincer, inițial excludeam din prima ideea!
Pregătirea pisicii pentru mediul exterior!
Înainte de a enumera și detalia ce ar trebui să conțină sau cum ar trebui să arate o curte sigură și cat-friendly, hai să vedem cum trebui ”pregătită” pisicuța înainte de a îi oferi acces în mediul exterior.
- Vaccinare, deparazitare internă și externă la zi. Indiferent că pisicuța ta se aventurează sau nu în afara perimetrului curții tale, sau că alte pisicuțe pot ajunge în curtea ta, pisica trebuie vaccinată pentru virusurile obișnuite ( virusul herpesvirozei feline, calicivirozei feline, panleucopeniei, rabiei, leucemiei feline). Nici de deparazitările interne sau externe nu trebuie să uităm! Puricii sau căpușele nu vor evita curtea , doar pentru că acolo ”patrulează” constant pisica ta. Ba din contră, vor găsi o sursă de hrană, deci merită efortul de a ”poposi” și la tine în curte. Iar particule virale pot fi purtate de vânt pe distanțe mari, prin urmare, mai bine prevenim decât să ajungem să tratăm!
- Așteaptă ca pisicuța să mai crească! Studiile în domeniu arată o rată mai mare în rândul pisicuțelor ( atât femele, cât și masculi) cu vârsta de până într-un an de zile ca fiind mai expuse accidentelor rutiere sau dispariției. Cu cât pisicuța este mai mică, cu atât este mai tentată să exploreze, să iasă din curte, să nu se asigure înainte că totul este în regulă pentru a se îndepărta din perimetrul curții lor. Din păcate, cu cât sunt mai mici, cu atât le este mai greu să se reîntoarcă acasă. Cu cât au petrecut mai putin timp în casă sau curte, cu atât mai puțin au reușit să își marcheze teritoriul, deci nu prea știu să se reîntoarcă ajutându-se de mirosul propriu.
- Sterilizează pisica/motanul înainte de a-i oferi posibilitatea de a petrece timp în aer liber! Pentru femele este indicată procedura pentru a nu te trezi cu sarcini nedorite, iar în cazul motanilor pentru a-i determina să nu mai iasă din curte, sau măcar îi limitezi perimetrul de aventură. Nemaifiind mânate de impulsul hormonal, acestea vor fi mai protejate de mușcături sau bătăi de la alte pisici, riscul infectării cu Virusul SIDA sau al Leucemiei Feline devine foarte mic.
- Pentru pisicile care locuiesc într-o zonă cu trafic mai intens, accesul în aer liber să se poată face într-o zonă delimitată și acoperită, astfel încât să nu poată ieși din zona pusă la dispoziție.
- Atenție însă! Pisicile din rasa Sphynx sau cele cu blăniță albă ( pe tot corpul sau pe urechi, năsuc, coadă), ar trebui să aibă acces limitat sau în zone ferite de soare. Aceste pisici sunt foarte predispuse la dermatite cauzate de razele UV din atmosferă, dermatită ce poate deveni o formă de cancer.
Ce trebuie să conțină o grădină cat-friendly?
Acum că am stabilit care sunt pașii de urmat pentru a ne asigura că pisicuța este cât se poate de în siguranță, hai să vedem ce ar trebui să regăsească ea în curticica amenajată special pentru ea, pentru ca mediul să fie incitant, relaxant și îndeajuns pentru a nu fi doritoare să plece mai departe.
- Un loc de pitit! Te-ai prins până acum că, atunci când ai treabă cu ea, pisica ta nu e de găsit! 🙂 Asta pentru că pisicilor le place să se pitească! Fie ca să se odihnească și nimeni să nu știe unde e, să o poată deranja, fie că pândește momentul când să te sperie, fie vânează ceva, fie se simte amenințată din varii motive. Prin urmare un astfel de loc nu trebuie să lipsească din curte. Atunci când vrea să se adăpostească de vânt, soare puternic, ploaie, dar nu vrea să intre în casă, locul acesta e ideal. Deasemenea, locul poate deveni refugiu în cazul în care simte o amenințare în curte. Ideal, locul ar trebui poziționat cât mai aproape de intrarea în casă.
Uite aici câteva idei găsite pe unul dintre site-urile de profil:
Locuri/zone pe care să se poată cățăra! Amenajează-i trepte sau acces la zone plane pe care să poată zăbovi ori de câte ori are chef. Fie că stă la soare, doarme sau supraveghează curțile vecine, pisica ta va adora locurile la înălțimi diferite. Plus că o încurajează la exerciții fizice.
Ce părere ai despre aceste ansambluri de cățărat? Le poți găsi aici!
- Litieră! Chiar dacă pisica ta face în casă, nu strică să aibă una și afară. Încearcă să îi pui același substrat cu care este obisnuiță ( bentonită, silicat, peleți), și pune-o la dispoziție undeva protejat, acoperit. Nimănui nu-i place să își facă nevoile în văzul tuturor… Litiera poate ține loc și de marcaj. Astfel că, altă pisică tentată să treacă prin curtea ta, va simți mirosul litierei și poate face cale întoarsă. Nu uita totuși să cureți și litiera aceea cu regularitate, altfel nu va mai fi de folosință.
- Zonă de adăpost! Fie că vorbim de același loc ca și cel pentru pitit, fie că spațiul îți permite și îi poți pune la dispoziție încă un loc pentru adăpost, pisicuța îți va mulțumi! Poți pune acolo o păturică sau un coșuleț în care să stea.
De exemplu:
- Sursă de apă sau hrană! Unele pisicuțe vor fi fascinate de locul amenajat, astfel că vor dori să ia masa sau să se răcorească din când în când afară. Dacă nu vrei să o încurajezi chiar așa de mult să stea afară, sau să vină alte pisicuțe să îi mănânce hrana, oferă-i doar un bol cu apă proaspătă. Indiferent de situatie, pisica trebuie să se hidrateze!
Zonă de ascuțit gheruțele! Atât în casă, cât și afară, pisicuțele trebuie să își manifeste obiceiul natural și sănătos de a-și ascuți gheruțele. Am mai vorbit noi și într-un alt articoldespre acest obicei, care are la bază și marcarea teritoriului. Prin urmare, fie că o face pe pomii din curte ( dacă sunt), fie că o face pe sisaluri special dispuse de tine în mediul exterior, pisica ta trebuie să își marcheze teritoriul.
- Acces în casă ori de căte ori are nevoie! Fie că îi lași ușa deschisă, fie că aștepți ”atenționarea” ei mieunitoare, fie că îi pui la dispoziție o ușită pentru animăluțe, pisica ta trebuie să aibă acces în casă ori de câte ori va vrea. Poate simte nevoie de adăpost, de a se hrăni sau vremea de afară nu este ceea ce și-a dorit pentru o plimbare în natură. Limitarea accesului în casă atunci când are nevoie, poate duce la îndepărtarea pisicuței, poate chiar pierderea ei. Va căuta adăpost în alt loc, altă curte sau casă. La ora actuală ai la dispoziție numeroase tipuri de ușițe pentru animăluțe, unele cu microcip, altele fără. Unele cu aplicație pe telefonul mobil, pentru a supraveghea de câte ori a intrat/ieșit pisica ta, dacă o altă pisică a încercat să intre prin efractie, dacă pisica ta s-a întors acasă… Iată câteva idei:
https://www.zooplus.ro/shop/pisici/plase_usite_pisici/usite_clapete/microcip/704045 https://www.zooplus.ro/shop/pisici/plase_usite_pisici/usite_clapete/microcip/405589
- Plante cat-friendly! Subiectul plantelor din mediul exterior sau din casă care pot fi toxice pentru pisici este unul foarte discutat, mai toți am ajuns la concluzia că nu există plantă cat-friendly.
Se pare, însă, că există câțiva arbuști ( prin urmare doar de exterior) care nu ar fi toxici pentru pisicușe, în cazul în care se consumă. Poate îi dă o ușoară stare de euforie. Printre ei fac parte: Iarba pisicii (Golomăț), CatNip/ Catmint (Cătușnică), Valeriana și Lonicercul( Mâna Maicii Domnului, în denumire populară). Așadar, dacă poți planta în curte câțiva arbuști din aceștia, pisica ta o să fie încântată (poate :).
- Pentru proprietarii care amenajează o terasă la înălțime, locuiesc într-o zonă intens circulată, sau nu vor să riște să își piardă pisica, pot amenaja toate aceste lucruri într-un spațiu bine delimitat, cu plasă (rezistentă și care să permită o aerisire bună a spațiului. Uite unde ai putea găsi). Printre altele, astfel poate limita și accesul altor pisici străine în sanctuarul pisicuței lor.
Când e momentul optim? Cum o convingi să iasă în curte? Cum ții alte pisici deoparte?
Momentul optim este când te-ai asigurat că pisica ta este protejată imunologic de orice pericol (virusuri, paraziți interni, externi), este sterilizată și are o vârstă destul de măricică, a petrecut ceva timp cu voi, nu este proaspăt adoptată, este cât de cât sigură de siguranța casei și că această nouă experiență este pentru binele ei, pentru a nu se simți amenințată sau abandonată.
Pisicuțele mici vor fi fricoase, posibil să o zbughească și să nu le mai prinzi, să plece și să nu știe să se întoarcă. Cele proaspăt adoptate nu sunt încă dependente de proprietari, nu asociază casa ta cu locuința permanentă, prin urmare se poate să nu e mai întoarcă. Cele adoptate de pe stradă, dacă nu a trecut mult timp de la adopția ei, posibil să plece, casa ta să fi fost doar o ”stație” din marea aventură a vieții ei.
Nu o forța să iasă afară! Va ieși când se va simți confortabilă. O pisicuță mică va fi fricoasă, posibil să nu o tenteze ideea, cea care nu au mai ieșit pănă atunci, va fi reticentă. Indiferent care este vârsta ei, la început trebuie supravegheată, poate chiar ținută într-un ham. Așadar, ieși cu ea în spațiul amenajat, împreună cu tine va prinde curaj să exploreze spațiul, având încrederea necesară. Arată-i fiecare colțisor amenajat pentru a mirosi și descoperi fiecare părticică a teritoriului nou. Experiența poate fi asemănătoare cu cea de acomodare în casă, atunci când ai adus-o prima dată. Doar că, de data aceasta, este alături de tine, cel în care are încredere și are posibilitatea ca, după ceva timp, să se reîntoarcă la mediul ei.
Cât petreci timp cu ea afară, joacă-te cu ea cu jucăriile ei preferate! Mai relaxezi un pic atmosfera și îi distragi atenția de la motivele de stres pentru pisica ta. Încearcă să îi oferi recompense pentru timpul petrecut cu tine afară. Deasemenea, o poți recompensa de fiecare dată când iese afară singură, vine atunci când e chemată, putând folosi această metodă pentru a o determina să revină în casă atunci când dorești. Ai grijă totuși, dacă pisica va agreea experiența în mediul exterior, recompensa va fi asociată cu intrarea forțată în casă. Prin urmare, va trebui schimbată metoda de abordare!
Delimitarea teritoriului și protejarea lui de alte pisici se poate face fie prin îngrădirea lui, cu plasă, fie prin folosirea…fecalelor pisicii tale. Le poți pune strategic la locurile de acces a altor pisici în acest teritoriu. Simțind mirosul lor, pisicile străine vor face”cale întoarsă”.
Ce zici? Ți-am schimbat părerea?
Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!
031.420.66.90 sau 0770.955.715
pandavetcare@gmail.com