Puzzle feeder

Puzzle feeder-ul este un dispozitiv de hrană pentru pufoșii noștri dragi ( atât câini, cât și pisici), conceput pentru a aduce un ajutor în lupta cu kilogramele în plus, dar și în lupta cu plictiseala. A fost inițial creat pentru animalele de la Zoo pentru a menține vie dorința și comportamentul de vânat, mai ales în cazul marilor ”pisici”,care cu asta se ocupau cât era ziua de lungă. 

Practic, principalul lui scop a fost unul comportamental, dar se folosește și pentru prevenirea obezității sau a unui comportament alimentar lacom și nu numai. Cum? Prin faptul că obținerea hranei presupune un timp mai îndelungat, se obțin cantități mai mici de hrană, iar animăluțul petrece mai mult timp ronțăind bolul alimentar, astfel evitându-se consumul boabelor nemestecate.

Puzzle feeder-ul este un obiect static care poate conține hrană ( atât umedă, cât și uscată) sau mobil, care prin împingere sau derulare, poate elibera hrană. Ce îl face atât de ”special” este faptul că, pentru a obține acea mâncare, animăluțul trebuie să ”muncească” un pic, lucru care duce automat la îmbunătățirea funcției cognitive, fizice și a comportamentului. 

Dispozitivele se pot adapta oricărui tip de animăluț sau de proprietar. Se pot găsi numeroase modele în comerț, special pentru pisici sau special pentru diferite talii de câine, dar se pot confecționa și în casă, din obiecte care se găsesc automat în orice gospodărie ( cutii de ouă, sticle de plastic, rola de carton de la hârtia igienică, sau de masă). Prezintă diferite grade de dificultate, astfel încât să îl poți alege pe cel potrivit pentru animăluțul tău.

 

Beneficiile folosirii unui astfel de dispozitiv?

  • ajută la reducere greutății corporale.
  • ajută la reducerea comportamentului agresiv față de proprietar sau alte animale ( mai ales în cazul unui astfel de comportament legat strict de mâncare: manipularea acesteia, împărțirea hranei, mâncatul în aceeași încăpere cu alte animale).
  • reducerea anxietății sau senzației de frică.
  • reducerea comportamentului nedorit pentru a atrage atenția stăpânului.

Pentru câini, cele mai pretabile sunt cele fixe, cu diferite modele pe suprafața lor, cu diferite grade de dificultate în obținerea hranei. De asemenea, și cele care se rotesc și eliberează hrană uscată pe drum, pot fi atractive pentru câinii cărora le place să se joace cu mingii.

Pisicile, în schimb, sunt mai speciale și la acest capitol, fiind mai greu de convins de modelul care li s-ar potrivi și, bineînțeles, se lasă mai greu impresionate. Durează un pic până când descoperim ce tip de feeder li se potrivește.

Cum introducem un astfel de dispozitiv?

Sunt câțiva pași de urmat atunci când vrem să introducem un astfel de feeder în viața animăluțului nostru. Depinde foarte mult și de caracterul animăluțului ( cei mai curioși și sociabili vor fi mai rapid intrigați de el și vor începe să îl descopere), de tipul de hrană pe care preferă să o consume cu precădere sau exclusivitate.

Următoarele rânduri sunt scrise mai mult pentru pacienții felini, însă multe dintre ele se pot adresa si câinilor. 

Modelul: nu vom știi niciodată cu certitudine ce model îi va plăcea pisicii noastre, dar știm ce tip de alimentație are ( hrană uscată sau umedă). Prin urmare vor trebui alese mai multe modele de puzzle feeder, din care pisica își va alege unul sau două care o vor intriga mai mult. Dacă preferă sau mănâncă exclusiv hrana uscată, cele de tip labirint vor fi alese, permițând pisicii să urmeze cu lăbuța bobițele prin traseul dispozitivului. Se poate opta și pentru cele care conțin boluri, însă dificultatea de obținere a hranei nu este foarte mare. Cele cu boluri sunt mai adecvate pentru hrana umedă.

Gradul de dificultate: inițial vom alege grade mici de dificultate, pentru a atrage pisica și pentru a nu îi îngreuna prea mult procesul de obținere a hranei, apoi, pe măsură ce se obișnuiește cu el, vom schimba cu un altul mai complicat. Treptat pentru a nu favoriza apariția frustrării atunci când vine vorba de obținerea unui lucru atât de vital pisicii –  hrana. Dacă ritmul este prea rapid, pisica va refuza folosirea puzzle feeder-ului și se va întoarce la bolul clasic de mâncare.

Când îl introducem prima dată? Ideal ar fi când pisicii îi este foame. Dacă cumva pisica are un program clar de masă, îl putem pune atunci la dispoziția acesteia, senzația de foamei oferindu-i un motiv în plus de explorare și aventurare în obținerea hranei dintr-un astfel de obiect. Dacă nu are program de masă, putem introduce întâi treat-uri sau hrană foarte gustoasă și irezistibilă pentru pisică, captându-i astfel atenția.

Ce facem cu hrana din bolul vechi de mâncare? Deși ideea acestui dispozitiv și tip de hrănire este de a înlocui bolul clasic de mâncare fie în totalitate, fie într-o anumită proporție, nu vom elimina hrana din bolul clasic încă de la început. O perioadă vor exista în paralel, până când pisica va fi tentată să mănânce exclusiv din feeder. Astfel că vom reduce hrana din bolul clasic treptat și vom crește automat cantitatea la nivelul feeder-ului cu același ritm. Uneori, pitirea bolului clasic de mâncare poate determina pisica să se hrănească de la feeder, alteori dispariția acestuia poate crea stare de neliniște și anxietate, lucru ce va duce la refuzul feeder-ului. Depinde de fiecare individ în parte.

Ce ne facem când trebuie să avem grijă la cantitatea de hrană ingerată? Nici o grijă! Pentru că, pentru început bolul clasic va fi încă prezent, porția zilnică se va împărții între cele două surse de hrană: o parte în bolul clasic, o parte în puzzle feeder, schimbând în permanență proporțiile în favoarea feeder-ului, dar menținând aceeași cantitate.

Ce ne facem dacă avem mai multe pisicuțe? Uneori poate fi ceva benefic ( o activitate pe care o pot face împreună), curiozitatea crescută a uneia o poate intriga pe cealaltă și îi stimulează interesul pentru dispozitiv, cele mobile le pot antrena pe ambele într-o joacă drăguță ce se va lăsa și cu recompense delicioase. Recomandarea ar fi ca în cazul în care avem 2 sau mai multe pisicuțe, la fel ca și în cazul oricăror alte resurse, numărul de pisici să fie egal cu numărul de puzzle feeder. Dacă nu sunt genul de pisici care să se joace împreună, să împartă obiecte, existența unui singur puzzle feeder va duce la competiție, stres și apariția agresivității între ele, lucru pe care clar nu ni-l dorim.

Am o pisicuță bătrână, nu îi va fi dificil să abordeze un astfel de dispozitiv? Studiile arată că nu, ba din contră ar putea să o stimuleze mai mult din punct de vedere cognitiv și să o intrige. Având în vedere că sunt atâtea modele disponibile, sigur poți alege unul care să fie potrivit pisicii tale, fie că e artritică, fie că are doar trei lăbuțe, sau că este oarbă.

Aspecte importante și care nu trebuie neglijate!

  • Atunci când vrem să introduce dispozitivul, nu trebuie să renunțăm complet la bolul clasic de hrană!
  • Nu introduce din prima un puzzle feeder complicat! Va duce la frustrare și refuzul folosirii lui!
  • Urmărește pisica sau câinele atunci când îl folosește și evauează-i interesul pentru dispozitiv! Astfel vei știi dacă e modelul corect, sau gradul de dificultate este adecvat.
  • Atenție la tipul de hrană pe care vrei să îl oferi în feeder! Cea uscată poate fi pusă în orice dispozitiv, însa cea umedă doar în cele statice.
  • Vei găsi bobițe prin casă! Mai ales în cazul celor mobile. Ești pregătit sau de acord cu acest aspect?

 

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelămuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

Leave a comment