Hai să fim prieteni, ce zici? Cum împrietenești două pisici?

Adopția unei pisicuțe a însemnat mereu, cel puțin pentru mine personal, un moment de maximă bucurie! Știind din propria experiență câtă bucurie îți poate aduce în suflet un pufos, sunt convinsă că aceleași sentimente le trăiesc și noii proprietari de pufoși, dar și proprietarii care au mai avut până acum un animăluț și doresc să  întregească familia cu încă unul. Și pentru că în ultima vreme am avut multe cereri pentru sugestii și ”rețete” de împrietenit și introducere în familie a unui suflețel nou, m-am hotărât să fac un articol în acest sens. Vă rog să țineți cont de faptul că acestea sunt niște reguli universal valabile, dar care pot varia (mai ales sub aspectul timpului alocat procesului de împrietenire), în funcție de fiecare individ în parte. Nu este o ”rețetă” minune despre împrietenirea a două sau mai multe pisici și nici nu poate garanta succesul.

Articolul este destinat proprietarilor care vor să adopte încă o pisicuță, adultă sau pui, și vor să o împrietenească cu cea deja rezidentă în casa lor. Pentru cei care au adoptat pentru prima oară o pisicuță, informații utile pot găsi aici.

Principalele lucruri de care trebuie să ținem cont când luăm decizia de a adopta o nouă pisică

Oricât de mult avem nevoie noi personal de încă un suflețel în viața noastră, oricât de grea ar fi viața pisicuței pe care vrem să o adoptăm, cel mai important este caracterul și nevoile pisicii pe care o avem deja acasă. Părerea ei contează cel mai mult!

Pisicile, fiind animale foarte teritoriale (știu, iar menționez acest lucru, dar este foarte important!), sunt animale solitare, nu au nevoie să trăiască în grupuri. Pisica are nevoie de spațiu, de resurse, de posibilitatea de a decide singură ce și când  să facă pentru a-și trăi viața de zi cu zi. Întradevăr, prin cartier, cu toții, avem grupuri de pisici care conviețuiesc, însă nu este o alegere, ci este un compromis pentru resursele de mâncare și confort sau siguranța pe care o găsesc în zona respectivă. În afară de mămicile care stau cu puii până când aceștia cresc și devin independenți, probabil ați observat că restul pisicuțelor sunt solitare, și-au împărțit cartierul în așa fel încât să aibă spațiul necesar pentru a-și petrece timpul așa cum își doresc.

Plecând de la această premisă, îți poți pune întrebarea: pisica mea oare mai vrea un nou membru în familie? Pisica mea are nevoie de un companion pufos? Am destul spațiu în casă pentru încă o pisicuță, astfel încât cele două ”să nu se calce pe coadă”? Dacă răspunsurile la aceste întrebări te fac să mergi mai departe înspre adopția unei noi pisici, atunci fă-o! Încearcă să nu fi egoist, aici pufoasa are ultimul cuvânt!

Am ”discutat” cu pisica mea și am decis să mai adoptăm o pisicuță!

Felicitări! Acum începe partea ce mai ”interesantă”: împrietenirea celor două pisici.

Ideal ar fi să adopți o pisicuță care a fost deja la medicul veterinar, o pisică care este deja vaccinată sau deparazitată, pentru a te asigura că nu îți expui pisica proprie la diferite afecțiuni. Dacă ai uitat în ultima vreme să mergi cu pisica ta la medicul veterinar, fă-i o vizită acestuia! Vaccinează-ți la zi pisica și deparaziteaz-o intern și extern pentru a te asigura că este protejată față de orice pericol. Dacă vrei să adopți o pisicuța de pe stradă, mergi întâi la medicul veterinar pentru o consultație cât mai cuprinzătoare.

Încearcă să te gândești la pisica ta (mai ales la vârstă și temperament), dar și la tipul tău de personalitate, la activitatea ta zilnică, pentru a alege o pisică cu o vârstă cât mai adecvată. Dacă pisica ta este adultă, poate chiar senioară, are un caracter liniștit și mai mult sedentar, alegerea potrivită ar fi o pisică adultă, cu vârsta de cel puțin 1 an. Aceasta are deja un caracter format, este activă, dar nu exagerat de energică, are deja o imunitate dezvoltată, iar stresul de adaptare la noua casă poate fi mai mic. Deasemenea, a trecut prin ceva experiențe personale care o vor ajuta să îi accepte pisicii tale ”condițiile de teritorialitate”. 

Dacă tu ești genul de persoană mai mult ocupată, stai foarte mult la birou, sau lucrezi foarte mult de acasă, iar scopul tău este de a ajuta pisica adoptată, și pisicii tale să îi oferi un companion cu care ziua să treacă mai ușor, o pisică adultă este o alegere mai potrivită. Când vii acasă și vrei să te relaxezi, sau închizi laptopul și vrei să petreci o după-masă cu pisicile  în fața televizorului, pisica adultă este ceea ce ți s-ar potrivi.

Puii de pisică sunt simpatici, jucăuși, energici, nu stau locului decât 30 minute, timp în care își încarcă bateriile și o iau apoi de la capăt. E distractiv, dar totodată, pentru pisica ta liniștită, puturoasă care a depășit de mult această etapă, poate fi agasant. Puii nu au caracterul încă format și, chiar dacă ne place nouă să credem că le educăm,  nu vom schimba cu mult felul lor de a fi. Iar dacă noi nu suntem de acord cu o pisică care sare, se joacă, ”vorbește” încontinuu, se cațără pe diverse suprafețe, are în permanență chef de joacă, probabil un caracter total opus celei pe care o avem deja, nu vom fi mulțumiți de alegerea făcută, și nici noua pisicuță nu va fi fericită așa cum ne dorim.

Am ales pisicuța, am mers la vet cu ea, acum o aduc acasă. Ce fac mai departe pentru a împrietenii cele două pisici?

Prima etapă. Indiferent că pisica nouă este vaccinată sau nu, că are sau nu vreo problemă de sănătate, pisica nouă trebuie să stea separat, într-o cameră unde numai ea are acces. De ce? Păi întâi trebuie să se obișnuiască și ea cu noua  familie, cu mirosul casei, vocea ta, obiceiurile tale, să se adapteze la…tine, noul ei prioprietar. Totodată, e și o metodă de a o ține în carantină, de a observa dacă mănâncă, urinează, defecă, etc.

După ce v-ați obișnuit unul cu altul (de ex: iese afară din ascunzătoare când intri în cameră, nu mai fuge de tine, nu te mârâie, te lasă să o atingi), e momentul să trecem la următoarea etapă. Etapa cunoașterii mirosului celeilalte pisici. Fiecare dintre pisicuțe are câte un obiect personal pe care și-a lăsat mirosul cât a stat la tine în casă. Fie că vorbim de o păturică, un coș, o jucărie cu care fiecare îți petrece mult timp, aceste obiecte personale vor fi folosite în această etapă. De ex., luăm păturica uneia și cosulețul celeilalte și le aducem în camerele în care pisicuțele îți petrec timpul, făcând schimbul. Astfel, ele vor face cunoștiință cu ,,noul miros, vor conștientiza și mai mult existența celeilalte pisici din casă.

Atenție totuși, nu faceți schimb de litiere sau boluri de apă sau mâncare! Pe langa faptul că sunt mijloace de diseminare a diferitelor virusuri, microbi sau chiar paraziți interni, sunt lucruri mult prea ” personale”. Riscăm ca pisicile să nu mai mănânce sau să bea din bolul respectiv,sa se deshidrateze; să nu mai urineze/defece în litiera respectivă, sau chiar sa o facă în locuri nepermise creând astfel probleme comportamentale.

Etapa a treia. E momentul să se și vadă una pe cealaltă. Dar, pentru că nu știm cum vor reacționa, această întâlnire ”face to face” ar trebui să se facă cu ajutorul tău. Fie le ții în brațe și le introduci ușor una alteia, fie prin intermediul cuștilor de transport, prin intermediul unui geam transparent. Astfel, ele se văd, dar nu se pot ataca, în cazul în care vreuna vrea să inițieze o astfel de activitate. Creșteți treptat minutele sau orele petrecute una în fața celeilalte, de la o zi la alta, până când considerați că ar putea fi lăsate libere, sub supravegherea voastră, să se cunoască.

Etapa patru în împrietenirea celor două pisici, momentul în care vor putea lua contact una cu cealaltă, fără a fi ținute de tine sau prin intermediul unui geam/unei cuști. Nu pleca din cameră, stai cu ele acolo, în cazul vreunui atac să poți interveni, să le separi. Momentele petrecute împreună vor crește ca și durată de la o zi la alta, până când vei considera că e în siguranță să le lași în pace, singure.

Fiecare etapă poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. În medie ar fi bine să acorzi câte o săptămână pentru fiecare etapă, însă poate diferi, în funcție de pisică. Unele pisici se pot adapta mai ușor la pisica rezidentă, probabil au fost obișnuite să conviețuiască în grupuri, însă se pot obișnui mai greu la tine. Prin urmare etapa voastră de împrietenire poate dura mai mult decât cea de împrietenire efectivă cu pisica rezidentă. Poate ultima etapă durează mai mult, au nevoie de mai mult timp până vor putea sta în aceeași cameră fără să se mârâie, hâsâie. Nimeni nu știe să spună cu exactitate, depinde foarte mult de individ.

Am parcurs cei 4 pași, am terminat! Sau nu?

Din păcate nu răsufla ușurat, că este posibil să nu se fi terminat procesul de acomodare. Fiecare pisică are nevoie de anumite lucruri în casă pentru a fi cu adevărat relaxata și fericită (vezi aici câteva detalii despre o casa cat-friendly). Așadar, urmează o etapă în care pisicile vor negocia teritoriul pe care tu  l-ai pus la dispoziție. În fiecare ”cuplu” de pisicuțe, una este dominantă, iar alta este dominată. Prin urmare, până se va stabili această ierarhie, până va ști fiecare ce rol ocupă în casă, această perioadă va fi tot una de acomodare. Poate dura puțin sau poate dura mult mai mult decât toate celelalte 4 împreuna,iarposibilitatea de a nu se înțelege este una foarte mare.

Ține cont de fiecare pisică în parte, iar dacă nu se acomodează, poate e cazul să nu mai insiști!

Este foarte important ca fiecare pisică, indiferent că vorbim de cea rezidentă, fie că vorbim despre cea nou adoptată, să se simtă bine, confortabil și neamenințată în casa ta. Dacă pisica rezidentă nu poate ajunge la un numitor comun cu cea nouă, nu mai insista. Gândește-te că ea a fost prima în casă, ea a avut tot ce și-a dorit, iar acum se poate simți dată la o parte. Dacă insistăm, ambele pufoase pot dezvolta probleme comportamentale sau de sănătate severe care, uneori, pot fi foarte greu de remediat.

Dacă ai parcurs toți pașii și ai așteptat atât cât a fost nevoie pe fiecare etapă în parte, iar rezultatul nu este unul frumos, nu fi dezamăgit. Poate nu a fost să fie, poate nu erai tu proprietarul pe care îl aștepta. Și nu e nici o supărare. Orice persoană care a luat în adopție sau a dat în adopție pisici, știe și e conștient că nu e ușor sau garantat acest proces. Oricât ar fie de greu să o dai înapoi sau să îi cauți tu un alt stăpân, gândește-te că e posibil să îi fie mai bine la altcineva!

Aceștia sunt pașii clasici ce ar trebui urmați înspre a împrietenii două pisici. Nu este o rețetă minune sau garantată, însă este necesar a fi urmată. Problemele de comportament sunt foarte des întâlnite la pisici, sunt cele care duc la abandon sau neînțelegeri între proprietar și pisică. E de preferat să evităm să le producem noi. Momentul în care devin cu adevărat problematice, este tardiv momentului inițierii lor, iar uneori, chiar dacă descoperim cauza sau baza acestora, remedierea poate fi grea sau chiar imposibilă.

Alegerea de a adopta o pisică nouă nu îți aparține în totalitate! Este o decizie de cuplu: tu și pufoasa deja prezentă în viața ta.

5 Comments

  • cristina
    Posted septembrie 20, 2022 10:50 am 0Likes

    buna ziua .situatzi in care ma aflu este exact ca in cel mai rau scenariu descris de dv……am o pisica adulata de 12 ani iar de 8 luni am salvat alte 3 pisici de pe strada care sunt mama-fiu si un alt mascul tanar pe care la adoptat tot pisica mama….dar pisica mea nu ii accepta nici acum si sufera enorm si eu in rand cu ea pt ca nu pot abandona si nimeni nu ii adopta…..:( eu nu vreau sa renuntz la pisicile luate de pe strada pt ca sunt foarte fericite cu mine si au facut progrese incredbile in cle 8 luni …dar nici nu pot sa-i distrug ultimi ani de viatza a pisici pe care o aveam deja ea fiin bolnava in ultimi 7 ani…:( ce pot face?poate exista o medicatie?valeriana?sau sa fortzez nota cu ceva ?orice sfat ar fi de ajutor .multumesc

    • contact@pandavet.ro
      Posted septembrie 22, 2022 9:33 am 0Likes

      Buna ziua!
      Depinde foarte mult de felul în care ați reușit sau nu să vă țineți de pașii de acomodare. Dacă există posibilitatea să se fi ”sărit” peste anumiți pași sau să nu fi acordat timpul necesar etapei respective, posibil să fi fost un pic ”fortată nota”, așa cu spuneți și dvs, iar pisica rezidentă să nu fie de acord cu aceasta. Fiecare pisică are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru acomodare. Uneori mai mare, alteori mai mică.
      Deasemeni, pisicile, sunt animale solitare. Cele trei aduse de dvs în casă, au fost aduse împreună, au fost nevoite să se adapteze noilor condiții împreună, plus că erau deja o familie, înainte de a fi aduse în casă. Deci exemplul lor nu se aplică și în cazul pisicii rezidente, care de ani de zile locuia singură.
      Starea ei de sănătate joacă un rol major în faptul că nu îi acceptă pe noii veniți.
      Legat de medicație, orice medicație ați alege să încercați, cel mai bine ar fi să se stabilească în urma unei consultații generale a pisicii, mai ales că vorbim de o afecțiune de 7 ani deja.

  • Eva
    Posted ianuarie 8, 2023 8:59 pm 0Likes

    Buna ziua! Am ajuns la articolul dvs. cautand solutii pentru imprietenirea a doua pisici. Am adoptat o pisica, de la o clinica veterinara. Pisica a fost lovita de o masina. A stat la clinica aproape o luna (am facut “cheta” mai multi colegi si i-am platit cazarea, tratamentele, operatia, investigatiile). Cand pisica s-a facut bine, urma sa fie preluata de la clinica de o asociatie pentru protectia animalelor. Gandind ca ii fac un bine (dupa ce a stat o luna intr-un țarc la clinica; ma durerea gandul ca se va muta intr-un alt… țarc la asociatie), am hotarat sa o iau la mine. Acasa mai avand o pisica de 8 ani. Pisica adoptata s-a acomodat cu noua casa inca din prima zi. A pus, practic, “stapanire” pe casa. Pisica mea, de 6 zile, de cand am adus pisica noua, abia de mai mananca, sta mai tot timpul ascunsa, fuge de noi. Orice incercare de a le apropia, se sfarseste prost. De aproape o saptamana de cand e la noi, “batem pasul pe loc”.

  • Eva
    Posted ianuarie 8, 2023 8:59 pm 0Likes

    Asa am ajuns, disperata, sa caut “solutii” pe net. Ma omoara gandul de a ma declara “invinsa” si a preda pisica asociatiei (“condamnand-o”, practic, sa-si petreaca restul vietii intr-un… țarc), insa nu-i pot face nici pisicii mele atata rau. O vad ca sufera (sta ascunsa, fuge de noi, mananca putin, ii e frica de pisica noua). Cea adoptata pare ca ar fi in casa asta de 8 ani, si nu invers. Sunt sanse infime ca pisica sa fie adoptata de la asociatie (mai au vreo 30 de pisici + 300 de caini) si as avea-o o viata pe constiinta, stiind-o traind intr-un țarc. Este foarte afectuoasa, dornica de iubire, toace intr-una…. Insa pisica mea nu o va accepta niciodata. Un sfat se poate, va rog din suflet…?

    • contact@pandavet.ro
      Posted februarie 13, 2023 11:03 am 0Likes

      Bună ziua! Este foarte important cum se fac acesti pasi inspre imprietenire. Este important ca fiecare pas sa fie ”punctat” si sa se acorde timpul necesar etapei in functie de raspunsul fiecarei pisici incluse in acest proces. Deci chiar daca una dintre ele pare dispusa sa treaca la urmatoarea etapa, daca cealalta nu, atunci mai stam un pic la acel nivel. Daca se sar anumiti pasi, riscam sa nu avem nici un rezultat indiferent cat de mult ne intoarcem inapoi. In procesul de imprietenire, nu putem sa dam decat un pas inapoi si sa mai ”zabovim” acolo cateva zile. Reluat procesul de la bun inceput pentru ca din varii motive procesul nu s-a facut corect de la bun inceput, are sanse mici de reusita. Si chiar si asa, unele pisicute nu sunt facute sa accepte alte pisici sau pisica aleasa de dvs nu e cea pe care sa o accepte rezidenta. Important este ca ambele pisici sa fie bine la final ( rezidenta mai ales, pentru ca e casa ei; nici dvs nu ati fi de acord sa va impuna cineva convietuirea cu o alta persoana daca nu vreti sau nu va place pur si simplu), dar si noua pisica sa aiba conditiile unei case.
      Daca procesul s-a facut corect, dar tot nu se pot imprieteni, poate cel mai bine ar fi cautarea unei alte familii pisicii noi, nu neaparat intoarcerea in asociatie.

      O sa va rog, data viitoare sa adresati aceste intrebari in mail-ul cabinetului. Sunt sanse mult mai mari sa va pot raspunde mai repede decat pe site. Nu este verificat zilnic site-ul. Va multumesc!

Leave a comment