Pisica mea obișnuiește să își ascută ghearele pe canapea!

Marea majoritate a proprietarilor de pisici se confruntă cu această problemă. Mulți dintre ei sunt profund dezamăgiți de acest comportament al pisicuței, uneori pe bună dreptate! Însă nu toți știu că acesta este un comportament normal al pisicuței.

best-cat-scratching.jpgAsta nu trebuie să fie o scuză sau să acceptăm că nu avem ce face în legătură cu acest lucru! Putem face niște ”artificii de calcul” și putem să ameliorăm, dacă nu chiar, să rezolvăm această problemă.

Este un comportament normal

Pisica are nevoie să își ascută gheruțele. O face pentru a și le curăța și pentru a elimina tecile care se depun inevitabil de-a lungul timpului, peste gheruțele sănătoase. Indiferent că și le înfige în canapea, covor sau stâlpișori speciali, ghearele tot vor crește și vor fi ascuțite. Doar cele tăiate cu regularitate nu vor fi tăioase.

Cu siguranță ai observat, în jurul zonei unde de obicei își ascunde ghearele că rămân aceste teci pe covor, parchet sau chiar în materialele în care își exercită această deprindere. Practic, pisicuța are grijă de sănătatea gheruțelor ei.

Are rol de întindere și relaxare a musculaturii

De câte ori nu ți-ai dorit să îți poți întinde un pic picioarele, mâinile, spatele după o zi încărcată la muncă? Eeee cam asta încearcă și pisicuța ta să facă atunci când se ”atârnă” cu ghearele în canapeaua ta. După un somn lung și liniștit, sau după o repriză de ”vânat” păsărele la geam, pufoasa ta are nevoie să își relaxeze mușchii încordați. Și o va face, probabil, pe canapeaua sau fotoliul tău. Sau, de ce nu, pe covorul în care îi place la nebunie să își înfigă ghearele. Așadar, nu te supăra pe ea. Nu o face ca să te enerveze, ci ca să se relaxeze!

Reprezintă o metodă de marcare a teritoriului

La fel ca și urinatul sau emisia de fecale în locuri nepermise, ascuțitul ghearelor are același rol – de marcare a teritoriului . Are atât efect vizual (inclusiv felinele mari și sălbatice o fac) cât și rol olfactiv. Efectul vizual este de la sine înțeles: pe acolo mai trece altă pisică, a văzut ”marcajul” și a înțeles că nu îi mai aparține acel loc sau că trebuie să mențină distanța. Însă efectul olfactiv se referă la faptul că, interdigital, pisicuțele prezintă niște glande ce elimină feromoni. În momentul în care are loc procesul pe covor, canapea, fotoliu, etc, pisica ta își ”lasă” mirosul pe suprafețele respective, marcându-și și delimitându-și astfel teritoriul.

Acest proces este prezent atât în casele unde este o singură pisică, cât și în cele unde sunt mai multe pisici. Chiar dacă este singura pisică din casa, ea își va ”pregăti” teritoriul pentru eventualitatea în care vreo ”intrusă” îi va călca pe teritoriu.

Același lucru este foarte posibil să se întâmple și în cazul în care apare un obiect de mobilier nou. Pisica ta nu îl percepe, încă, ca fiind parte din teritoriul ei și prin urmare trebuie să îl ”cucerească”.

Am tot menționat de canapea, fotoliu sau covor pentru că sunt printre cele mai uzuale suprafețe. Însă acestea pot fi diverse (ex. un televizor nou…)

Eliberarea de stres

Pisicile pot fi niște ființe destul de stresate, oricât ne vine să râdem când auzim așa ceva. Iar pentru a face față stresului zilnic, ele își găsesc metode diferite de a se relaxa sau măcar de a mai uita de ”probleme”. Fie încep să se toaleteze excesiv, până reușesc să rămână fără blană, fie încep să marcheze peste tot prin casă. Fie încep să își ascută ghearele pe diverse suprafețe. Așadar, această activitate poate avea și o altă conotație.

E bine să discuți cu medicul veterinar și să vedeți care ar putea fi cauza. În funcție de concluzia la care ajungeți împreună, se pot lua unele decizii.

Ok! Și ce facem? O lăsăm să îmi distrugă casa?

Nu! Putem încerca să rezolvăm această practică sau, dacă nu, măcar să o mai reducem, mai ales că acum am înțeles că e un comportament normal.

În primul rând pisica ta are o altă alternativă în casă pentru a-și ascute ghearele? Dacă pisica ta preferă canapeaua sau fotoliul și ascuțitul ghearelor se face pe vertical, există undeva în casă un sisal sau un ansamblu pentru pisicuțe cu zone de ascuțit ghearele? Dacă pisica ta preferă covorul din sufragerie sau cel de la intrare, are cumva un sisal orizontal?

Există în comerț tot felul de ansambluri pentru pisicuțe pentru a se distra cât e ziua de lungă. Se urcă, se relaxează în balansoar sau își ascut ghearele pe ele. Deasemenea, există și covorașe din același material ca și sisalurile verticale pe care pisica ta își poate ascute gheruțele. Ai grijă! Dacă pisica ta preferă covorul, degeaba îi achiziționezi un ansamblu pentru pisici înalt până în tavan. Ea preferă să își întindă musculatura pe orizontală, nu pe verticală. Regula e valabilă și vice-versa.

Are sisal dar nu îl folosește

Este foarte posibil ca sisalul sau ansamblul să nu fie amplasat unde trebuie. Dacă pisica ta obișnuiește să aibă această activitate cu precădere pentru a-și marca teritoriul, atunci înseamnă că zonele unde o face de obicei sunt percepute de ea ca fiind zone strategice. Dacă tu ai pus la dispoziție un sisal dar este la o distanță considerabilă față de aceste ”zone strategice”, practic el este inutil. Încearcă să îl pui cât mai aproape de aceste zone. Dacă nu poate rămâne acolo pentru totdeauna, poți încerca să îl muți treptat din zona cu probleme înspre o zonă acceptabilă pentru tine. Dar, treptat!

Uneori se întâmplă ca sisalul să fie amplasat la locul potrivit dar pisicuța ta să nu fie interesată de el…încă! Există substanțe cu feromoni care pot fi aplicate pe aceste sisaluri (prin sprayere sau prin aplicarea efectivă a lor). Aceste substanțe (ex. Feliway Classic spray sau FeliScratch) sunt concepute pentru a mima feromonii felini și practic fac acceptarea sisalului mult mai ușoară decât în mod normal. Odată acceptat, de obicei nu mai apar probleme.

Bineînțeles, cu cât pisicuța este învățată mai din timp cu aceste sisaluri, cu atât șansele să fie atrasă de canapele sau covoarele tale din case sunt mai mici.

Indiferent de situație, nu recurge la scoaterea ghearelor chirurgical!

35639wide

Dacă consideri că ai încercat tot ce se putea pentru a-i distrage atenția de la a-și ascute ghearele oriunde nu e permis, nu recurge la intervenția chirurgicală! Scoaterea chirurgicală a gheruțelor este o practică foarte dureroasă și chiar mutilantă și poate avea repercursiuni mai mari decât simpla distrugere a canapelei tale. Indiferent de metoda aleasă de către chirurg, pisicuțele rămân cu dureri foarte mari postoperator și cu predispoziție înspre probleme articulare toată viața lor. Durerea atroce care rămâne după intervenție duce la o stare generală foarte neplăcută pentru pisica ta care poate deveni apatică, abătută sau chiar agresivă datorită durerii.

Așadar, mai bine ia legătura cu un medic veterinar și discută despre problema ta. Este posibil să nu fi făcut chiar totul pentru a dezobișnui pisica, sau undeva, ceva nu a mers și trebuie schimbată un pic metoda de abordare. Cred că mereu există soluții!

 

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelămuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

Leave a comment