Medicamentele toxice pentru animale: ce trebuie să știi

Indiferent că ne dorim sau nu acest lucru, a venit momentul ca vremea rea să se instaleze și la noi în țară. Vremea mohorâtă, ploioasă sau chiar geroasă nu mai este chiar pe placul nostru și parcă am început să ne simțim și un pic febrili, răciți sau chiar am început să tușim un pic…

Pet-Medications

Primul lucru la care ne gândim este să dăm fuga la farmacie și să ne ”refacem” stocurile cu medicamente ”de sezon”: un Paracetamol, un Ibuprofen, niște medicamente pentru tuse și de ce nu? niște cremă antiinflamatorie că parcă a apărut câte o durere musculară ici-colo.

Nici o problemă! Însă ce facem dacă mai avem și niște animăluțe în casă ce ar putea avea acces la ele?

Trebuie să avem grijă la toate medicamentele pe care le avem în casă și care sunt destinate consumului uman. Marea majoritate a acestora pot fi toxice sau chiar letale animăluțelor noastre de companie. Este adevărat că unele dintre ele pot fi folosite și în cazul lor, însă numai sub supravegherea sau prescripția medicului veterinar curant, care știe animăluțul și istoricul acestuia.

Ideal este ca acestea să fie ținute într-un dulăpior la care accesul animăluțelor să se facă cu dificultate sau chiar să nu poată avea acces. Atenție la medicamentele care sunt depozitate în pungă și nu sub formă de blister sau cutie! Pot fi foarte ușor sparte aceste pungi, iar animăluțele, în special cățelușii cărora le place să ronțăie și altceva decât jucăriile personale,  le pot ingera foarte ușor. Deasemenea, medicamentele sub formă lichidă ( sirop) sau sub formă de pastă ( vezi cremele cu geluri antiinflamatorii care conțin Ibuprofen sau Diclofenac, de exemplu) pot fi foarte ușor sparte și ingerate.

E drept, în cazul în care avem ca și animal de companie o pisică, cu toții știm cât de greu este să le administrăm pastiluțe atunci când este nevoie, iar acest lucru ne poate relaxa. ”Pisicuța noastră nu va face niciodată asa ceva!” Nu neapărat! Unele siropuri pot avea arome sau chiar un gust care să le atragă pe pufoase. Iar cremele pentru diferite dureri musculare sau articulare nu trebuie să fie ingerate efectiv. GettyImages-102143085-4ab519fPisicuțele obișnuiesc să se gudure pe lângă noi și picioarele noastre, iau astfel contact cu gelurile care rămân pe blana lor, iar apoi, prin procesul de toaletare, acestea le pot ingera de pe blană. Așadar, o atenție mărită și față de pisicuțe!

Dar substanțele antiinflamatorii nu se regăsesc numai sub formă de geluri sau creme. Se regăsesc, în marea majoritate a cazurilor, sub formă de pastile. Odată ingerate, acestea pot determina probleme digestive, ulcere gastrice, probleme cardiovasculare, neurologice ( ataxie, depresie, comă, convulsii) sau chiar insuficiență renală acută.

În cazul în care ne-am ”procopsit” cu o tuse și luăm pastiluțe pentru tuse, mare grijă pe unde le lăsăm prin casă! Atenție la substantele active pe care le conțin și nu numai. Unele substanțe active, de exemplu Benzocazeina, pot duce la apariția unor probleme digestive serioase la animăluțele noastre dacă acestea le consumă. De asemenea,majoritatea pastilelor de tuse pot conține Xilitol, care este o substanță cu efect hipoglicemiant , un motiv în plus că acestea pot determina probleme serioase prin ingestia lor.

Și dacă până acum am luat în calcul doar ingestia accidentală de medicamente cu potențial toxic pentru animăluțele noastre de companie, trebuie totuși, să punctăm și situațiile în care pisicuța sau cățelușul nostru ”pare să fie răcit”.

Nu administrați niciodată medicamente de uz uman fără prescripția unui medic veterinar!

Paracetamolul, cel mai banal produs folosit în stările gripale la oameni este foarte toxic sau chiar letal, mai ales în cazul pisicilor. Duce la apariția unor probleme hepatice serioase, inflamarea boticului și probleme de circulație a oxigenului la nivel sanguin, de exemplu. Indiferent de doza pe care i-ați administrat-o aceasta poate fi letală pentru ele.

1076-image-1398647719

Nurofenul (Ibuprofenul), chiar dacă noi îl putem folosi pentru stările febrile, nu le administrați niciodată animăluțelor voastre de companie. Așa cum am mai spus , acestea pot determina probleme gastrice, ulcerații la nivelul sistemului digestiv sau chiar insuficiență renală si probleme neuronale. De asemenea, niciodată nu apreciați temperatura corporală a animăluțelor voastre doar după temperatura urechiușelor sau a năsucului. Temperatura acestora nu are totdeauna legătură cu temperatura reală a animăluțului tău de companie.

Și nu în ultimul rând, antibioticele. Nu administrați antibiotice fără să vă consultați cu medicul veterinar înainte! Unele pot fi folosite și la animăluțe, altele nu! Majoritatea se regăsesc în concentrații fie prea mari, fie prea mici pentru pufosii vostri. Unele dintre ele sunt contraindicate în cazul în care companionii noștri suferă și de alte afecțiuni ( renale sau hepatice). Așadar, nu tratați acasă animăluțele cu medicamente umane sau prin analogie cu indicațiile din medicina umană pentru ”stările gripale”! 

Și dacă totuși s-a întâmplat ca animăluțul să ingere unul dintre medicamentele noastre, ce e de făcut?

În primul rând, dacă este posibil, să aflăm ce anume a ingerat. Fie suntem de față când se întâmplă acest lucru, fie găsim punga/ cutia cu medicamente desfăcută sau ronțăită, fie animăluțul prezintă deja semne clinice că ceva este în neregulă cu el și putem ”reconstitui” momentele din ultima perioadă ( dacă am luat noi vreun medicament și nu mai știm pe unde l-am lăsat/ am căutat un medicament și nu l-am mai găsit prin casă/ ne-am aplicat vreo cremă etc). cough-drop-cat

Apoi sunăm la cabinetul medical veterinar și spunem ce s-a întâmplat. Medicul care vă va răspunde, vă va pune unele întrebări pentru a aprecia situația ( când credeți că s-a produs ingestia medicamentului? care este medicamentul? animăluțul tău are deja semne clinice specifice intoxicației?) și vă va îndruma spre cabinetul veterinar. În funcție de acestea și de consultația clinică pe care o va efectua câinelui/pisicuței tale, acesta va lua măsurile necesare pentru a încerca recuperarea pacientului.

Foarte important! Dacă ai impresia că animăluțul tău a ingerat ceva, cu atât mai mult medicamente din casă, nu zăbovi! Prezintă-te cu el la cabinetul medical. Uneori timpul poate face diferența în ceea ce privește recuperarea animăluțului!

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

Leave a comment