Piometrul la Câini și Pisici: cauze, simptome și tratament

Nu de puține ori, la discuțiile despre alegerea de a steriliza sau nu pisica/cățelușa, medicul vostru veterinar a menționat printre altele, piometrul, ca fiind una dintre complicațiile ce pot apărea la femelele nesterilizate. Suntem convinși că mulți dintre voi știți despre ce este vorba. Dar, de fiecare dată când aducem în discuție aceste subiecte, ne adresăm și proaspeților părinți de animăluțe, părinți ce nu au mai avut până acum animăluțe de companie. Și, cine știe? poate vă mai lămuriți asupra unor aspecte care nu vă erau clare de la început.

Ce este piometrul la câini și pisici?

Mai pe românește, o infecție acumulată la nivelul uterului. Afectează toate femelele nesterilizate, indiferent de vârsta acestora, de obicei după perioada de călduri. La pisici, perioada ”propice” este la câteva zile, sau săptămâni post călduri; la cățele, un pic mai târziu ( o lună, poate chiar 2).

Care sunt cauzele piometrului?

Datorită modificărilor hormonale ce au loc la nivelul uterului, precum și migrării agenților patogeni de la nivelul vaginului sau de la nivel anal, uterul se suprainfectează și începe să acumuleze puroi la acest nivel. Uterul se dilată, ajunge să ocupe aproape tot abdomenul, astfel încât veți observa că pisica sau cățelușa dvs are un abdomen foarte mare și tare.

Care sunt simptomele piometrului?

Starea femelei se înrăutățește de la o zi la alta. Devine apatică, nu mai are aceeași poftă de mâncare, bea mai multă apă, urinează mai des, stă cu burta pe suprafețe reci, și, așa cum am menționat mai sus, abdomenul este tare, dureros.

”În cel mai fericit caz”, în câteva zile de la debutul bolii vor apărea și secrețiile vulvare purulente ( în acest caz vorbim de piometru cu cervix deschis), dar nu avem acest ”noroc” tot timpul ( caz în care vorbim de piometru cu cervix închis). De ce ar fi motiv să ne bucurăm pentru că vedem acele secreții? Pentru că ar fi observată mai repede afecțiunea, iar pacienta s-ar prezenta la cabinet mai devreme, cu șanse mai mari de vindecare sau chiar supraviețuire.

Nu apar secrețiile, dar pisica/cățelușa mea tot nu se simte bine?

Cum este diagnosticat piometrul?

Dacă starea de sănătate a pacientei este din ce în ce mai gravă și nu observați încă acele secreții, e cazul să vă prezentați cu ea la cabinetul veterinar. Dacă are unele dintre semnele descrise mai sus, iar apariția lor este după perioada de călduri, medicul veterinar o să vă recomande o ecografie abdominală și un set de analize de sânge. Dacă se confirmă ecografic suspiciunea de piometru, acesta este o urgență medicală. În funcție de starea pacientei, se poate începe un tratament de stabilizare și apoi operația de sterilizare, sau chiar sterilizarea de urgență a femelei.

Care este tratamentul în piometru?

Cea mai bună alegere de tratament, și cea pe care o recomandăm și noi, este sterilizarea femelei. Mai ales dacă aceasta nu este de rasă, sau nu este o femelă destinată montei. Există posibilitatea unui tratament medicamentos, însă experiența anilor au demostrat faptul că nu este eficient 100%. În cazul în care femela este destinată montei și s-a ales tratamentul medicamentos, la următorul ciclu de călduri trebuie să aibă loc monta, apoi, după fătare, trebuie sterilizată. O femelă ce a suferit de piometru, tratată medicamentos, are șanse foarte mari ca la următorul ciclu, piometrul să se repete.

De ce este piometrul o urgență medicală?

Acumularea de puroi într-un organ duce la afectarea destul de gravă a sănătății pacientei respective. Există posibilitatea ca infecția de la cel nivel să treacă mai departe la nivelul sângelui și să ducă la instalarea septicemiei, sau există iminența spargerii organului cu pricina și apariția peritonitei, o afecțiune foarte gravă și dureroasă, la rândul ei.

De aceea, în cazul în care pisica sau cățelușa ta prezintă semne de piometru, nu aștepta și prezintă-te cu ea la un cabinet veterinar!

Ce presupune operatia pentru piometru?

Prin urmare, în funcție de starea de sănătate a pacientei, medicul veterinar vă va recomada o serie de analize de sânge, analize de urină, în funcție de care v-a stabili cât de repede se va face intervenția chirurgicală ( sterilizarea/ castrarea pacientei). Este o afecțiune destul de gravă, pune în pericol sănătatea și chiar viața pacientei, așadar sunt necesare aceste evaluări. Este alegerea medicului curant dacă tratamentul trebuie făcut în sistem de internare, sau ambulatoriu, înainte sau după intervenția chirurgicală.

Complicațiile operației de piometru și Recuperarea postoperatorie

Chiar dacă în condiții ideale, cu o pacientă stabilă și fără să prezinte piometru, operația de sterilizare ar prezenta un risc minor, în momentul în care vorbim de un piometru, operația prezintă un risc major. Însă, având în vedere prognosticul acestei boli, riscul trebuie asumat. În funcție de starea în care se prezintă pacienta, analizele acesteia și timpul trecut de la apariția semnelor clinice, medicul veterinar va pune în balanță iminența momentului intervenției chirurgicale. Acesta va alege varianta cea mai bună pentru pacientă, astfel încât operația să fie cu succes și recuperarea pisicii sau câțelușei cât mai rapidă și mai ușoară.

În funcție de gradul de afectare generală înainte de operația de piometru, recuperarea pacinetei poate fi rapidă sau poate necesita mai multe zile de internare și tratament sub supraveghere medicală.

Piometrul de bont

Chiar și sterilizate, unele femele fac piometru de bont. Uneori, postoperator, poate rămâne o porțiune de cervix ce nu poate fi scoasă chirurgical. Atât timp cât operația este făcută corect, adică ovarele sunt scoase chirurgical complet, acest piometru de bont nu poate apare. Remanența ovarului la nivelul abdomenului femelei va duce la secreția de hormoni sexuali, hormoni ce vor produce aceste modificări la nivelul uterului rămas neexcizat chirurgical. În această situație, simptomatologia este asemănătoare piometrului clasic, cu mențiunea că pacienta a fost sterilizată în prealabil. Va fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală pentru a scoate bontul rămas și porțiunea de ovar rămasă la nivelul abdomenului.

Cum te putem ajuta noi?

În cazul în care suspicionezi că pisica sau cățelusa ta ar putea suferi de piometru, ne poți contacta sau te poți prezenta la cabinetul veterinar pentru o consultație. Vom examina pacienta, îi vom efectua o ecografie abdominală, iar dacă este nevoie, analize de sânge pentru un diagnostic cât mai clar. În funcție de acestea, se va institui tratamentul necesar pentru remedierea afecțiunii.

Dacă încă nu ești hotărât în ceea ce privește luarea deciziei de sterilizare sau nu a animăluțului tău, ne poți contacta și vom încerca să îți oferim informațiile necesare pentru luarea deciziei cele mai corecte.

Leave a comment