Lipidoza hepatică

Afecțiunile hepatice sunt unele dintre cele mai întâlnite afecțiuni la animalele de companie. Fie că vorbim de stilul de viață, alimentație sau predispoziție, ficatul este unul dintre cele mai afectate organe. De ce? În primul rând datorită rolului important pe care îl are pentru organismul animal.

Ficatul are un rol principal în digestia alimentelor. El desparte nutrienții în carbohidrați și glicogen (care au rol energetic) proteine, grăsimi, vitamine. Are un rol în producția bilei care este cea care digeră alimentele. Filtrează organismul și ajută la eliminarea toxicelor ce ajung în acesta;sintetizează hormoni sau factori de coagulare.

Ce este lipidoza hepatică?

Lipidoza hepatică (ficatul gras) este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni hepatice. Poate fi de sine stătătoare sau poate fi o consecință a altor afecțiuni și poate duce la complicații, dacă nu este manageriată corect sau la timp.

Cel mai des întâlnită este la animalele obeze, sau care au slăbit foarte mult și într-un timp scurt, care au fost bolnave și nu au mâncat câteva zile. Se regăsește atât la câini, cât și la pisici, acestea din urmă fiind însă afectate într-un procent mai mare.

Un animal care a slăbit foarte mult într-un timp foarte scurt trebuie să tragă un semnal de alarmă proprietarilor, dar și medicului veterinar curant. Slăbirea poate sta la baza a numeroase afecțiuni, iar una dintre ele poate fi și lipidoza hepatică. Dacă este acompaniată și de stare generală proastă ( apatie), anorexie, vomă, diaree sau chiar constipație, o culoare modificată a mucoaselor aparente ( mai galbene decât în mod normal -icter), este nevoie de o vizită la medicul veterinar.

Acesta va consulta pacientul și îi va efectua un set de analize atât hematologice, cât și imagistice. În funcție de rezultatul acestora și istoricul pacientului, medicul veterinar va sugera un tratament. Acesta, de cele mai multe ori presupune perfuzii pe mai multe zile, medicație specifică ( atunci când lipidoza apare secundar unei alte afecțiuni), dar și suplimente pentru funcția hepatică. Starea de sănătate a pacientului poate fi afectată pe diferite grade, uneori este necesară hrănirea acestuia cu ajutorul unei sonde speciale.

Spre fericirea noastră, ficatul este unul dintre organele cu capacitate de regenerare. Așadar, descoperită la timp afectarea acestuia, putem lua măsuri corecte . Gradul de refacere a funcției vitale depinde de mulți factori  precum vârsta pacientului, stilul de viață anterior, tipul de afecțiune primară ce a dus la modificarea ficatului,  dar și de rapiditatea cu care este diagnosticată problema hepatică și tratamentul inițiat.

Curele de slăbire

Majoritatea animalelor de companie, mai ales pisicoasele, sunt supraponderale sau chiar pot suferi de obezitate. Această stare fiziologică în sine poate duce la apariția ficatului gras. Dar, totodată, în încercările noastre de a slăbi animăluțele, putem duce la apariția lipidozei hepatice. Ne dorim o mâncare minune care, dată zilnic, într-o anumită doză, să slăbească animăluțul, iar acest proces, dacă se poate, să fie și într-un timp cât mai scurt.

Greșit! La fel ca și la noi oamenii, o slăbire rapidă a animalelor nu poate avea efecte benefice asupra organismului. Nu toate dozele de pe sacii de mâncare special concepută pentru slăbit sunt adecvate și animăluțului vostru. Uneori, este nevoie să fie calculată în prealabil doza, în funcție de greutatea pacientului, de gradul de activitate pe care îl are, de statusul fiziologic ( în creștere/adult, activ/static, sănătos/suferă de diverse afecțiuni cronice, etc.). Trebuie stabilite câteva trepte de greutate pe care să le atingem treptat, până ajungem la greutatea dorită.

Pisicile, spre deosebire de câini, au nevoie de mai multe mese pe parcursul zilei. Nu pot mânca doar dimineața și seara, cum se întâmplă în cazul câinilor. Fiziologic, pisica mănâncă de 20-30 ori pe zi, porții mici și dese. Prin urmare, dacă până acum am optat pentru 2 mese pe zi pentru pisica noastră, pentru a gestiona mai ușor cantitatea de hrană pe care i-o dăm, nu a fost o alegere corectă. Chiar dacă acum nu pare să aibă probleme de sănătate, cu timpul ficatul se va resimte și va începe să dea semne clinice.

Recomandarea noastră pentru orice pacient ce ne solicită ajutor în procesul de slăbit este, alături de răbdare și alegerea timpului de hrană cu care vom încerca atingerea scopului, și efectuarea unui de un set de analize complete și calcularea dozei în funcție de fiecare pacient în parte. Analizele de sânge sunt necesare pentru a ne asigura că pacientul nu suferă de alte afecțiuni ce ar putea predispune la obezitate ( de ex. diabet), dar și că ficatul lui nu este deja afectat, este în parametrii normali și poate face față unei noi diete alimentare.

Ne dorim, în funcție de greutatea la care ne dorim să ajungem, ca procesul să dureze o perioadă de timp mai îndelungată ( uneori luni de zile), cu perioade de stagnare, timp în care analizele de sânge se refac periodic, pentru a ne asigura ca procesul este benefic pacientului și nu ducem noi la îmbolnăvirea animăluțului.

Leave a comment