Sezonul rece și implicațiile lui asupra animăluțelor noastre

A venit iarna! Pentru unii, aceasta poate reprezenta un motiv de bucurie, pentru alții nu chiar… A inceput să ningă, ne dăm cu sania, mergem la munte să practicăm vreun sport de iarna, vin sărbătorile de Crăciun și pregătirile din jurul acestei perioade. Dar, totodată, a venit și umezeala și lapovița, ghețușul și aglomerația din trafic. Da, știm, oricum ai spune-o, are și avantaje, dar și dezavantaje.

Sezonul rece vine și cu implicații asupra animăluțelor noastre de companie, asupra cărora trebuie să ne îndreptăm un pic atenția!

Atenție la lăbuțe!

Vremea rece presupune, după cum am mai spus, lapoviță, ninsoare, ghețuș… și sare sau substrat aruncat pe trotuare și șosele pentru a evita depunerea zăpezii sau formarea unor adevărate derdelușuri urbane. Această sare împrăștiată pe afară are însă și un efect neplăcut asupra pernițelor animăluțelor noastre de companie. Are efect iritativ asupra lor și mai ales, dacă lăbuțele au și blăniță multă între degețele, aceasta reprezintă un loc numai bun pentru depozitare și menținerea mediului iritant, ajungându-se uneori și la dermatite interdigitale secundare. Așadar, când ajungi acasă, nu uita să speli bine lăbuțele cățelușilor și să le uscuci cât poți de bine. Cu ocazia asta, poți verifica mereu modul de prezentare al acestora, iar în cazul în care vezi o iritație locală, poate este bine să te prezinți la medic cu cățelusul. dog-snow-boots-shoes

Bineînțeles că există și ”ghetuțe” pentru cățeluși, menite să le protejeze lăbuțele de astfel de substanțe sau chiar de temperaturile foarte reduse și umezeală. Însă nu toți cățelușii sunt deschiși la astfel de inovații în materie de pet fashion.

Și pentru că am pomenit de umezeală și temperatura scăzută de la nivelul solului, încearcă să nu supui animăluțul la drumuri lungi. Datorită lor, pot apare probleme serioase manifestate prin dureri, șchipături sau chiar degerături la nivelul lăbuțelor. Astfel că, mai bine ieșiți un pic mai des, dar pe perioade mai scurte. Lăbuțele o să îți mulțumească!

Atenție și la suprafețele pe care mergi cu animăluțul tău. Încearcă să eviți suprafețele alunecoase. Așa cum nici nouă nu ne place să mergem pe gheață, nici lor nu le face mare plăcere. În plus, îi putem expune la riscul apariției unei luxații, unei alunecări cu rupturi de ligamente sau oase, sau chiar agravarea unei probleme preexistente de natură ortopedică.

Stăm la curte

Atenție când dăm zăpada din curte! Unii câini pot fi atât de fericiți de ”eveniment” în sine încât pot face numai năzbâtii. Pot sări în zăpada adunată sau înspre ”valul” de zăpadă pe care îl aruncați. Mare grijă să nu ”aterizeze” în vreo latură a lopeții cu care dați zăpada și să apară accidentări. Snowy-cat-CC0-770x510

De asemenea, nu uitați să le schimbați frecvent apa. Aceasta poate îngheța ,iar ei pot risca deshidratarea. Sau dacă le-am putea oferi apa și hrana într-un loc ferit, ar fi și mai bine.

Antigelul, un produs foarte des folosit în această perioadă

Acesta nu se folosește doar la mașini, deși aceasta este cea mai întâlnită întrebuințare a sa, ci și în instalațiile termice ale locuințelor, spre exemplu. Atenție cum îl folosiți, ce urme lăsați în urma voastră și unde îl depozitați. Antigelul are un gust și miros dulceag și poate atrage animăluțele înspre a-l consuma. Este extrem de toxic! Duce la îmbolnăvirea serioasă a animăluțelor, uneori cu repercursiuni iremediabile. Astfel că pot fi vizate nu numai animăluțele fără stăpân, cât și cele care stau în casa și care ar putea fi expuse la acesta.

Gecuțe, salopete, blăniță sau ștrasuri…

Temperatura scăzută nu afecteaza doar lăbuțele. Mai ales în cazul câinilor cu părul scurt sau mai bătrânei, la care capacitatea de termoreglare se face mai greu, nu e rău să ne gândim la o hăinuță pe care să le-o punem atunci când ieșim cu ei la plimbare. Putem evita astfel o simplă răceală sau chiar probleme grave pulmonare. Modelele sunt variate și chiar haioase. 614eAQp6mIL._SX425_Chiar dacă la început nu o să fie foarte încântați să stea cu hăinuța pe ei, în momentul în care vor ieși afară și vor ”simți pe pielea lor” avantajul acesteia, la următoarea ieșire la plimbare nu vor mai comenta, ba chiar va fi o adevărată plăcere și pentru ei.

Nici în casă nu suntem feriți în totalitate de probleme

Cum am mai spus și într-un alt articol, atenție ce faci și unde îți depozitezi medicamentele. Suntem convinși că în această perioadă ești un pic răcit sau tușești. Atenție ce faci cu aceste medicamente pentru că ele pot fi toxice pentru animăluțele noastre de companie, indiferent că vorbim despre pisicuță sau despre cățeluș. Pot duce la apariția unor stări grave de sănătate cu implicații gastrice, cardiovasculare, sau chiar neuronale. Dacă ești curios să aflii mai multe, citește aici!

cold-weather-tips-dogs-fb-519388263Atenție și la florile pe care le aveți în casă, mai ales cele de sezon. Crăciunița sau vâscul sunt destul de toxice atât pentru pisicuță cât și pentru cățeluș. Pot duce la apariția unor probleme digestive ( vomă, diaree, salivație), sau chiar probleme neuronale. Așadar, dacă știi cumva că pisicii tale îi cam plac florile, poate ar fi bine să o pui într-o cameră în care ea nu are acces ( dar să fim serioși! pisicii nu ii rămâne nici o ușă închisă în cale!) sau poate chiar să renunți la ea. În cazul vâscului, atenție la ”bobițele” sale. Acestea sunt cele care provoacă cele mai grave probleme. Așadar, le culegem și le aruncăm, iar planta o punem undeva sus, la nivelul căreia să nu poată ajunge pisica.

 

Aromaterapia

Tuturor ne place să miroasă frumos în casă. Și unii dintre noi folosim acele suporturi de ceramică în care punem uleiuri esențiale, care prin încălzire, emană un miros deosebit și persistent. Atentie mare și la ele! Unele animăluțe pot fi atrase de ele și prin urmare pot apare ingerări sau chiar arsuri cutanate destul de urâte. Majoritatea fug din cauza căldurii sau a mirosului puternic, dar nu se știe niciodată. Dacă totuși vreți să le folosiți, aveți grijă unde le puneti, să nu poată ajunge acestea la ele și să apară accidentele. De asemenea, dacă avem păsări de apartament, ar fi bine ca aceste ”odorizante” să nu fie în camera în care stau acestea.

Să nu uităm și de animăluțele fără stăpân

Nu numai animăluțele noastre de companie sunt suflete cărora trebuie să le acordăm atenție. Din păcate, în jurul blocurilor și nu numai, sunt și animăluțe fără stăpân, care în această perioadă au de suferit. Dacă se poate să le amenajăm culcușuri ferite de viscol și umezeală, ar fi foarte drăguț din partea noastră. Putem să le punem apă în zone ferite și care poate nu îngheață așa repede. 151ba985567f7114dc59fc939b7fb02c

Deasemenea, o atenție deosebită la mașinile personale. Încercați pe cât posibil să nu lăsați sticlele cu antigel la îndemâna lor sau să rămână urme în jurul mașinilor. Înainte de a pleca cu mașina, verificați motorul acesteia sau chiar roțile. Datorită frigului de afară, mașina poate reprezenta o sursă de căldura sau de protecție împotriva viscolului, iar pisicuțele obișnuiesc să se bage la motorul mașinii sau să se suie pe roata acesteia. Verificați înainte de a pleca cu mașina! Putem chiar salva vieți asa!

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelămuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

Leave a comment