”Pericole” de Crăciun pentru animalele de companie

În sfârșit, acel moment din an, mult așteptatul Crăciun,se apropie și suntem foarte încântați! Am luat brad, sau l-am scos din cutie pe cel artificial, am pus colinde pe fundal, mama gătește prin bucătărie, iar noi îmbodobim bradul. Pisica toarce pe calorifer, iar câinele a început deja să se fure globurile încă nescoase din cutii. Ce îți poți dori mai mult? Păi, să fie niște sărbători liniștite și fără vizite la medicul veterinar (poate doar pentru a-l colinda).

images (2)

Hai să încercăm împreună să punctăm câteva dintre cele mai întâlnite pericole din casă  în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar dacă noi am ratat vreuna, vă așteptăm comentariile.

Beteala și globurile

Evident că dacă împodobim bradul, nu lipsesc globurile și beteala din ”arsenalul” de decorațiuni. Foarte bine și frumos! Însă care e pericolul cu ele? Păi, globurile ar fi bine să rămână în brad, să nu fie ronțăite nici de câine, nici de pisicuță, deoarece acestea, chiar dacă nu mai sunt din sticlă cum se obișnuia cândva, tot se pot sparge în fragmente mici care pot dăuna animăluțului nostru. Fie pot fi ingerate și pot duce la apariția unor leziuni pe diferite porțiuni ale tractului digestiv, fie pot rămâne pe jos, iar dacă va călca pe ele, s-ar putea să apară mici accidente la nivelul lăbuțelor.

Ca să nu mai spunem că, în ultima vreme, clinicile din afara țării noastre au descoperit că unele dintre globuri pot conține și antigel, un compus a cărei toxicitate am tot punctat-o în ultima vreme. Așadar, atenție și la acest aspect!shiny-christmas-red-ball-hanging-on-pine-branches-1531402558

Iar beteala, sincer, ar trebui să dispară din decorațiunile de brad dacă ai vreun animăluț de casă, mai ales pisici. Nu știm de ce, dar probabil curiozitatea este cea care le îndeamnă să mănânce beteala, lucru care este destul de periculos pentru ele. Nu este ”toxică” efectiv, dar faptul că este ingerată poate duce la complicații intestinale foarte serioase ( invaginații sau obstrucții intestinale). Din păcate, de cele mai multe ori, remedierea unei astfel de probleme este pe cale chirurgicală. Deci, ce zici? Renunțăm la beteală anul acesta?

Brăduțul în sine poate fi periculos?

Poate fi periculos! Din diferite motive ( curiozitate, miros, luminițe), animăluțele sunt atrase de brazii de Crăciun, indiferent că sunt artificiali sau naturali. Și aici nu mă refer la pericolul ce poate apare dacă dărâmă bradul și ar putea pica pe ei. Mă refer la faptul că pot ronțăi bradul. Cel natural conține diverse uleiuri volatile ce pot provoca iritații la nivel bucal ( salivație) sau ingerate, acele de brad pot duce la apariția vomelor, problemelor digestive datorită dificultății cu care aceste sunt digerate la nivelul tubul digestiv, sau chiar perforări intestinale. Cei artificiali pot fi periculoși din aceleași motive sau prin chimicalele pe care le poate conține plasticul din care sunt făcuți.

Plantele decorative

images (3)Am montat și decorat bradul, acum hai să găsim un loc frumos și pentru Crăciuniță și Vâsc. Probabil că nu este o noutate pentru tine faptul că aceste două plante specifice sezonului de sărbători sunt toxice pentru pisicuțe. Nu are rost să îți mai enumerăm iar problemele pe care le pot provoca ingestia acestor plante. Vrem doar să îți reamintim că trebuie să ai grijă unde le vei pune și să nu uiți să aduni și să arunci ”bobițele” de la vâsc.

Cadourile de sub brad

Evident că, dacă îți găsește perechea de papuci primită de la bunici și ți-o ronțăie înainte de a deschide cadoul, câinele tău nu va păți nimic, decât mustrări că așa ceva nu este frumos. Însă noi nu ne referim aici la astfel de cadouri. De obicei, sub brad se mai pun și cadouri ”dulci”, vezi tu ciocolată, alune, fructe confiate, drajeuri, bomboane. Acestea sunt un pericol pentru câțelul sau pisicuța ta care dorește să guste și ea din cadourile frumos mirositoare. Ai grijă că acestea provoacă probleme digestive destul de grave sau chiar insuficiență renală ( de exemplu stafidele, sau fructele confiate care mai conțin și sâmburi). Nu uita de bomboane care conțin xilitol, puternic hipoglicemiant.

Pericole în bucătărie

În principiu, câinele sau pisica nu ar trebui să fie în bucătărie atunci când mama gătește. Atât din punct de vedere sanitar cât și în ceea ce privește ”cerșitul” pe la mese. Evident că totul miroase bine și că în bucătărie este un adevărat Univers. Hmmm… carne preparată sau în curs de preparare, cârnați, varză pentru sărmăluțele mult așteptate la masa de Crăciun. Coca pentru cozonac, ciocolata ce urmează să fie pusă în compoziția acestuia sau a altor prăjituri, stafidele care dau aroma aparte, tot felul de creme pentru prajituri… Deja începe să ți se facă poftă? strand-hotel-christmas-1

Din păcate nu asta a fost intenția noastră. Toate cele enumerate mai sus sunt potențiale pericole pentru animăluțul tău. Știm deja, probabil, că este contraindicat animăluțelor noastre de companie să consume: carne neprocesată termic, carne de porc, carne cu diverse condimente, carne tocată, varză murată sau alte tipuri de murături. Știm că nu are voie să consume cocă ”crudă” mai ales dacă are în compoziție drojdie, ciocolată, stafide sau alte tipuri de cremă în care ouălele nu sunt procesate termic. Mai știi ce are voie să mănânce cățelușul tău?

Prin urmare, ar fi bine să îi ții departe de bucătăria mamei!

Băuturile alcoolice

Sărbătorile vin și cu băuturile alcoolice ”la pachet”. Și nu că am insinua că le oferiți voi, cu bună știință, băuturi alcoolice animăluțelor voastre, dar este posibil ca gustul sau mirosul dulceag să le atragă și să ”guste” și ele un pic. Și nu vă așteptați ca ele să se îmbete sau să intre în comă alcoolică, ci mai degrabă alcoolul în cazul animăluțelor duce la scăderea rapidă a glicemiei, a tensiunii arteriale și a temperaturii corporale. Deci, nu ciocnim cu animăluțele noastre!

Și nu în ultimul rând…

Nu uitați de medicamentele de sezon (și nu numai) și de aparatele de aromaterapie pe care le folosiți în camere (în special diffuser-ele care se pun în priză sau cele ce folosesc uleiuri volatile).

Christmas-Customs-of-Cyprus-11

Sărbătorile sunt un moment deosebit, pe care îl așteptăm cu mare nerăbdare pentru a petrece timp împreună cu familia, prieteni si toți cei dragi nouă ( mai ales blănoșii noștri dragi). Timpul trece repede și este mereu agitație în casă. Asigurați-vă dinainte că nu există astfel de pericole pentru animăluțele voastre, iar prietenilor voștri amintiți-le că nu pot oferi orice pisicuței sau cățelușului vostru. Bucurați-vă de sărbători în casă și nu pe la cabinetele veterinare!

Sărbători fericite și fără vizite la medicul veterinar!

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

Leave a comment