Anotimp nou, noi pericole de care trebuie să ferim companionii noștri dragi!

Căldurile insuportabile și soarele arzător au început să dispară, iar odată cu ele, un nou anotimp își face simțită prezența. Toamna este un anotimp frumos, atât prin temperaturile mult mai plăcute și adecvate plimbărilor lungi prin parc, pe la munte pentru divese activități fizice, cât și prin multitudinea de culori ce ne-o oferă copacii, abundența fructelor și legumelor proaspete din livezi sau grădini. Este un anotimp plăcut, dar cu pericolele sale pentru prietenii noștri pufoși. Indiferent că vorbim despre pisicuțe sau cățeluși, iată care sunt cel mai des întâlnite toxice din această perioadă!

 

Florile de sezon

Chiar dacă majoritatea plantelor și pomilor se dezbracă de podoabele lor, există și flori specifice acestui sezon. Printre ele enumerăm: Crizantema (toxică mai ales la pisici), Amarylis, Brândușa de toamnă, Hortensia, Oleandrul.

     

Aceste plante conțin substanțe cu rol iritant și toxic pentru animalele care le ingeră. Pot produce semne digestive (vomă sau diaree, posibil cu sânge), dar și afectarea diferitelor organe interne ( insuficiență renală, hepatică), semne respiratorii ( dificultate în respirație), sau chiar semne nervoase ( convulsii, crize epileptiforme).

Așadar, atenție sporită în privința lor, mai ales dacă aveți astfel de plante în curte, le primiți sau mergeți cu câinele în drumeții si puteți întâlni pe drum astfel de plante!

Ciupercile

Tot la categoria plante putem introduce ciupercile, care în această perioadă sunt mai numeroase și se pot găsi peste tot, prin curte sau prin zonele de pădure, munte. Nu toate ciupercile sunt toxice, dar în condițiile în care nu suntem siguri de natura ciupercii, ar fi bine să nu lăsăm câinele să o consume.

        

Intoxicația poate da semne clinice digestive (vomă, diaree) sau chiar semne nervoase (ataxie, tremur, convulsii, mers anormal, probleme de vedere, dezorientare sau chiar agresivitate). Pot afecta ficatul (vomă, fecale negricioase, modificarea transaminazelor și chiar insuficiență hepatică) sau chiar rinichii (lipsa apetitului, vomă, urinare în cantitate mare sau sete destul destul de mare, insuficiență renală).

Semnele clinice pot apare în unele cazuri la 15-30 minute de la momentul în care a ingerat ciuperca sau chiar peste 24 de ore de la acel moment. Așadar, atenție mare asupra câinelui tău să nu consume sau, dacă am avut un moment de neatenție și acesta  a mâncat dintr-o ciupercă, la primul semn de schimbare a stării generale, trebuie să te prezinți cu el la medicul veterinar!

Nuci, ghinde, castane

Oriunde te plimbi prin oraș, prin pădure, sau parcuri dai peste ghinde sau castane picate din pom. Majoritatea cățelușilor sunt tentați să se joace cu ele, să le mestece și chiar să le ingere. În cazul în care nu știai, sunt TOXICE!

Conțin substanțe cu efect iritant la nivelul tubului digestiv ( pot produce vomă, diaree cu sau fără sânge, hipersalivație sau chiar pot bloca tranzitul intestinal, producând obstrucții intestinale) sau chiar semne nervoase ( convulsii, crize epileptiforme, incoordonare în mișcare). Nucile picate din pom, dacă șunt și mucegăite, pot fi și mai toxice. Nu este o legătură strânsă între cantitatea ingerată și nivelul de toxicitate, fiecare câine reacționează în felul lui, așadar mai bine eviți un astfel de eveniment!

Fructele de sezon

Merele, prunele, piersicile si caisele pot avea efect toxic asupra animăluțului tău. În cazul lor, cel mai toxic este sâmburele care conține cianidă, substanță ce afectează transportul oxigenului la nivel celular. Cele mai întâlnite semne clinice sunt: pupile dilatate, respirație dificilă, mucoase de culoare roșu deschis, stare de șoc, iar uneori se poate ajunge chiar la moartea animăluțului.

download (3)

Strugurii sunt vedetele acestui sezon! Se regăsesc în toate casele sau curțile în care se cultivă via și se consumă cu mare plăcere atât de noi, cât și de unele animale. Din păcate însă, sunt EXTREM DE TOXICI pentru animăluțele noastre. Indiferent că vorbim de fruct ca atare, sau sub formă de stafide, suc etc., strugurii nu trebuie consumați de către animale! Pe lângă semnele digestive pe care le pot produce ( vomă, diaree, letargie, lipsa poftei de mancare, durere abdominală), efectele cele mai grave sunt asupra rinichilor, producând insuficiență renală acută. Nu are nici o legătură directă cantitatea pe care a consumat-o și efectul nociv asupra animalului. Uneori este nevoie de 1-2 boabe pentru efecte grave.

Raticidele

imagesVremea se răcește , iar șoricei vor căuta să se adăpostească în locuri mai ferite și mai călduroase, adică la tine în curte sau la vecini. Atfel că veți fi tentați să puneți în diverse zone raticide, otravă pentru șoricei. Atenție mare însă! Sunt EXTREM DE TOXICE pentru animăluțele noastre de companie. Ingerarea lor duce la afectarea gradului de coagulare a sângelui și producerea unei hemoragii interne, fapt ce culminează, de cele mai multe ori, cu moartea animalului. Nici aici nu avem o legătură directă între cantitatea ingerată și gravitatea situației, uneori nu este nevoie de cantitate mare pentru un efect nedorit. În cazul pisicilor care sunt lăsate libere prin curte și cărora le place să vâneze șoricei, efectul nociv este si mai rapid în cazul lor, în cazul în care au consumat un șoricel mort sau care mâncase deja otrava.

Medicamentele de uz uman, siropurile de tuse

Toamna vine și cu modificări ale stării noastre de sănătate. Apar virozele specifice perioadei din an, iar prin casă animăluțele noastre pot găsi diverse medicamente, bomboane sau siropuri destinate acceselor noastre de tuse. Atenție mare! Majoritatea sunt toxice! Pentru mai multe detalii, puteți accesa acest link 

 

Foarte important! Dacă ai impresia că animăluțul tău a ingerat ceva, cu atât mai mult medicamente din casă, nu zăbovi! Prezintă-te cu el la cabinetul veterinar. Uneori timpul poate face diferența în ceea ce privește recuperarea animăluțului!

Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!

031.420.66.90 sau 0770.955.715 

pandavetcare@gmail.com

 

 

Leave a comment