
Cristaluria (cristale în urină) la câini și pisici
Cristaluria este un termen ce definește acumularea de cristale sau ”nisip” la nivelul vezicii urinare. Aceasta nu înseamnă că există deja pietre la nivelul rinichilor sau la nivelul vezicii urinare. Însă prezența cristalelor în urină poate predispune la formarea pietrelor atât în rinichi cât și în vezica urinară.
Cristaluria este o afecțiune destul de des întâlnită, atât la câini, dar mai ales la pisici. De cele mai multe ori poate evolua asimptomatic, animalul nu prezintă nici un semn de boală, dar in timp poate duce la afecțiuni urinare destul de grave. Atât masculii cât și femelele pot fi afectate. Cele mai întâlnite cazuri sunt înregistrate la masculi, asta și datorită faptului că uretra masculului este mai subțire decât cea a femelei, iar riscurile unor blocaje uretrale sunt mai mari.
Practic, frecvența cea mai mare a problemelor urinare acute (cistite sau blocaje uretrale) apărute în clinica veterinară sunt la masculii de pisică ( indiferent că sunt sau nu sterilizați).
Care sunt cauzele care duc la formarea și depunerea acestor cristale în urină?
Cea mai incriminată este hrana pe care o consumă companionul tău. Calitatea hranei pe care o oferi câinelui sau pisicii tale poate duce la apariția acestor cristale. Mai ales la pisici, metabolismul acestora nu permite proteinei de origine animală să se descompună în totalitate, iar o parte din aceasta este eliminată prin urină.
Deasemeni, cantitatea de apă pe care o consumă animalul tău poate influența depunerea acestor cristale și favorizarea formării de pietre. Cu cât animalul tău consumă mai puțină apă, cu atât posibilitatea ca nisipul de la nivelul vezicii urinare să fie eliminat este mai mică. Calitatea apei este și ea importantă. O apă cât mai ”pură” nu va duce la depunerea de minerale la nivelul vezicii urinare. Astfel că, apa de la chiuvetă sau apa plată cu un continut ridicat de minerale, pot fi cauze favorizante pentru apariția cristaluriei.
pH-ul urinar este și el foarte important în ceea ce privește natura cristalelor ce se formează. În cazul unui pH acid se vor forma anumite tipuri de cristale, iar în cazul unui pH bazic vor apare alte tipuri de cristale. pH-ul este și el favorizat de mâncarea pe care o consumă companionul tău.
Uneori și medicamentele pot fi favorizante pentru apariția cristaluriei.
Cine poate fi afectat?
După cum am mai menționat, pot fi afectați atât câinii cât și pisicile, atât masculii cât și femelele. Predispoziție mai mare o au într-adevăr masculii de pisică, dar și în cadrul fiecărei specii, anumite rase sunt mai predispuse.
La câini:
- Yorkshire, Schnauzer pitic, Lhasa apso sunt mai predispuși înspre formarea oxalaților de Calciu
- Bulldog Englez, Terra Nova, Dachshund sunt mai predispuși înspre apariția cristalelor de cistină
- Bulldog Englez dar și Dalmațianul sunt predispuși la depunerea de cristale de amoniu
La pisici:
- Persana, Himalayana, Birmaneza, Ragdoll sunt mai predispuse la depunerea de oxalati de Calciu.
Cum putem afla dacă animăluțul nostru are cristalurie?
De cele mai multe ori această afecțiune se descoperă atunci când apar și semnele clinice specifice: urinare cu frecvență crescută, în cantitate mică, cu modificarea culorii urinei (de obicei roz-roșiatică), cu discomfort la urinare și o stare generală proastă a animalului. În acel moment se suspicionează o cistită ( inflamație a vezicii urinare) și probabil medicul veterinar vă va recomanda și o analiză a urinei (atât sediment cât și biochimie).
Totodată, analiza de urină se poate efectua și periodic, cu scop de prevenție sau poate fi inclusă în panelul de analize cerut de către medicul veterinar pentru diagnosticul sau monitorizarea unor alte afecțiuni. Astfel cristaluria poate fi diagnosticată, chiar dacă ea evolua asimptomatic.
Este nevoie atât de un sediment urinar, adică evaluarea pe lamă, la microscop a urinei, pentru a determina tipul de cristale prezente, dar și de un strip sau de o analiză biochimică a urinei. Aceasta ne ajută să depistăm pH-ul urinei, prezența proteinelor și cantitatea aproximativă în care se găsesc acestea, dacă culoarea modificată a urinei este datorată prezenței sângelui sau a altor pigmenți, precum și multe alte caracteristici care nu fac parte din subiectul abordat la acest moment.
Prelevarea probei de urină se poate face:
- direct: în momentul în care animalul urinează
- indirect: prin cistocenteză, sondaj uretral sau după ce, pisica mai ales, urinează pe un nisip special și proba este recoltată de pe acesta.
Proba de urină trebuie examinată în maximum 30 minute. Dacă nu se poate ajunge cu ea la cabinetul veterinar, aceasta trebuie ținută la frigider, și adusă la medic în maxim 24 ore de la recoltare și la temperatură cât mai mică. Dacă nu este depozitată la rece, există riscul dezvoltării de bacterii la nivelul ei, iar proba nu mai este conformă. Iar depozitarea ei la temperaturi prea mici (congelare) poate duce la favorizarea apariției unor cristale care duc la neconformitatea probei.
Dacă se depistează cristaluria ce putem face?
În funcție de gravitatea acesteia ( prezența sau nu a semnelor clinice, cantitatea de sediment, natura acestuia, alte complicații), medicul este posibil să vă mai recomande și analize de sânge, sau cultură bateriană din proba de urină. Unele cristale pot apare și datorită unori dereglări de la nivelul ficatului, de exemplu.
În funcție de rezultatele obținute medicul vă poate indica o terapie cu antibiotic, antispastice, antihemoragice, analgezice etc. sau poate doar o dietă adecvată pentru această afecțiune. Tratamentul poate dura în funcție de gravitatea afecțiunii la momentul începerii tratamentului și în funcție de răspunsul organismului la tratamentul instituit. Dieta alimentară va dura timp mai îndelungat.
Indiferent că este vorba de tratament sau doar dietă, medicul vă va recomanda repetarea analizei de urină pentru evaluarea gradului de cristalurie și managementul ce va fi urmat din acel moment.
Așadar, dacă animăluțul tău de companie nu a efectuat niciodată o analiză de urină, vorbește cu medicul tău veterinar și stabiliți împreună o consultație în această privință. Poate o introduceți în schema de analize anuale sau o faceți mai devreme.
Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelămuriri la telefon sau pe e-mail!
031.420.66.90 sau 0770.955.715
pandavetcare@gmail.com