New puppy? Cum te pregătești pentru cățelușul tău?

Te-ai tot gândit și te-ai răzgândit, și în final ai ajuns la concluzia că e momentul să adopți un suflețel pufos, mustăcios, cu care să îți petreci următorii 10-15 ani din viață, cu care să te joci/să faci diferite activități zilnice, care să îți înseninezeze zilele. Felicitări! Însă ce ar trebui să știi pentru a te asigura că totul decurge cât mai aproape de normal?

Care este vârsta oportună pentru a adopta / cumpăra un pui de câine?

Vârsta ideală este după 8-10 săptămâni de viață. La această vârstă puiul ar trebui sa fie deja înțărcat, sâ mănânce mâncare pentru cățeluși și să prindă puțin curaj, astfel încât să plece din cuib. Până acum a învățat deja câteva ”trucuri” de la mămică (unde este mâncărica, unde este locul pentru făcut nevoile, cum să interacționeze cu alți căței sau chiar cu oameni), astfel încât să aibă curajul de a le face și singurel. Totodată, vârsta este optimă și din punct de vedere imunologic, deja ar trebui sa aibă deparazitările făcute și chiar o parte din vaccinuri, astfel încât, stresul de schimbare a casei să nu fie o problemă din punct de vedere medical.

Așadar, când adopți/achiziționezi un pui de câine, asigură-te că are această vârstă și că o parte din vaccinuri sunt făcute. Întreabă dacă au fost probleme la vaccinare sau deparazitare. Unii cățeluși pot avea reacții alergice la vaccin, astfel încât acel tip de vaccin trebuie evitat. Întreabă ce mâncare a consumat până în acel moment. În principiu ea trebuie continuată și când ajunge la tine acasă (nu este indicată schimbarea bruscă de alimentație).

Du-te să vezi puiul în mediul lui de viață, să vezi cum interacționează cu tine, cu alți pui din cuib și dacă condițiile în care este crescut sunt corespunzătoare. Întreabă despre frățiori cum au fost/sunt, dacă au fost adoptați și au avut sau nu probleme la adaptarea la noua familie.

Roagă să ți se dea o păturică sau un obiect din cuib cu care puiul era obișnuit, astfel ca trecerea la noua casă și familie să se facă și cu un obiect familiar alături. Cere carnetul de sănătate în care sunt trecute manoperele medicale efectuate până la acel moment și citește cu atenție contractul de adopție, care sunt termenii contractului (obligațiile atât ale tale cât și ale vânzătorului).

Daaar, întâi trecem pe la un pet shop pentru câteva cumpărături!

Pregătește casă pentru noul membru al familiei și încearcă să iei cele necesare și urgente, ca mai apoi să completezi cu ce mai descoperi că e necesar, în funcție și de cățeluș și necesitățile acestuia.

Avem nevoie de boluri de apă și de mâncare. Au diferite dimensiuni, culori și materiale, însă încearcă să alegi în funcție de talia piticului, nici prea înalte, nici prea joase și neîncăpătoare, ideal din ceramică sau inox (se igienizează mai eficient).

Piticul va trebui să doarmă undeva, va avea nevoie de ”pătuțul” lui. Prin urmare alege un coșuleț drăguț și confortabil pentru el. La vârsta de 8-10 săptămâni încă mai poate învăța să doarmă singurel într-un loc doar al lui.

Până termină schema de vaccinare (12 săptămâni sau chiar mai mult), piticul NU ar trebui să stea afară. Știu, cu mămica lui stătea în curte… Nu este neapărat corect. Perioada vaccinărilor este foarte dificilă în ceea ce privește sănătatea puiului. Prin urmare, pentru încă 2-4 săptămâni, piticul trebuie să stea în casă și evident nevoile să le facă în casă. Nu uita să achiziționezi și un bax de pet pad-uri pe care piticul să își facă nevoile și pe care să le poți arunca ușor la gunoi.

Perioada de juniorat este o perioadă a ”accidentelor„. Prin urmare, s-ar putea să își mai facă nevoile și prin alte locuri în casă, decât cel destinat, chiar și după ce va învăța să își facă nevoile afară. Cu cât este mai mic, cu atât capacitatea lui de a se abține este mai mică, deci accidente pot apărea. Nu uita de o soluție de curățare și eliminare a mirosurilor. O să îți fie de ajutor!

Let’s puppy-proofing the house!

Acum verificăm ce este periculos pentru pitic în casa ta. Verifică ce plante ai prin casă! Marea majoritate sunt toxice, și, chiar dacă este o activitate mai degrabă ”pisicească”, și puii de câine ronțăie la plantele din casă, de plictiseală!

Verifică unde sunt soluțiile de curățenie! Asigură-te că le-ai pus într-un loc sigur, la care pufosul nu poate ajunge și ronțăi. Încălțămintea ar fi indicat să o depozitezi într-un pantofar sau dulap, astfel încât să nu aibă acces la ea. Nu numai că poți rămâne fără pantofii tăi preferați și proaspăt achiziționat, ci poți aduce tu în casă tot felul de substanțe ce pot fi dăunătoare pentru câinele tău.

Limitează accesul în bucătărie, sau, dacă nu este posibil, măcar accesul la hrana ta sau gunoi. După ce prind puțin curaj, vor începe să exploreze și să își asume noua casă, așadar nu vrem să afle de unde poate fura câte o bucățică de ciocolată, sau unde este gunoiul din care poate consuma diverse.

Primele zile în noua casă cu cățelușul tău!

Ai ajuns cu el/ea acasă și vrei să se simtă cât mai bine. ”Răbdarea” este cuvântul cheie pentru prima săptămână. Trebuie să înțelegem că a plecat din singurul loc pe care îl cunoștea până atunci, de la singurele persoane cu care interacționase până atunci și toți ”prietenii” lui (frățiorii) nu îi mai sunt alături. Așadar s-ar putea să stea izolat, pitit, să fie timid în ceea ce privește socializarea cu voi, poate chiar să nu mănânce prea mult, iar în primele nopți să plângă. Este normal!

Încearcă să nu îl adopți într-o perioadă în care ești în concediu, iar tot timpul tău i-l poți dedica lui. Este mai bine să îl adopți atunci când ai un program normal, uzual, pentru ca el să se obisnuiască de la început cu rutina ta.

Nu e nici o problemă dacă prietenii tăi vin pe la tine să îl cunoască! Doar că indicat ar fi fără alte animăluțe (dacă nu este vaccinat complet) și nu toți odată. Socializarea este de bun augur, însă poate deveni obositoare și solicitantă.

Oferă-i timpul necesar pentru repaus, pentru somn. La început se joacă energic în reprize mici, completate cu reprize mai mari de somn profund. Urmărește-i comportamentul, urmărește-i starea de sănătate. Orice observi și ți se pare ciudat sau nu, este foarte important la prima vizită la cabinetul veterinar.

Prima vizită la veterinar a puiului tău!

După câteva zile (2-5 zile) de când l-ai adoptat este momentul să mergeți la cabinetul veterinar pentru un consult și stabilirea pașilor următori din punct de vedere medical. Prima vizită va consta mai mult în cunoașterea pufosului, în cântărirea acestuia, verificarea statusului imunologic până la acel moment și un consult general. Vei fi întrebat câteva informații despre el, lucuri pe care le poți observa tu în timpul petrecut împreună, de aceea este indicat să revi la câteva zile după adopție, nu chiar imediat.

Vom discuta despre alimentație, despre bolile infecțioase ce pot apărea, despre micile accidente și cum putem să le ocolim și, bineînțeles, vă vom răspunde la întrebările voastre legate de pufos. Vom face un plan împreună, astfel încât să ne sigurăm ca noul vostru membru de familie este sănătos și mult timp alături de voi!

Leave a comment