New kitten? Cum să te pregătesti pentru pisica ta?
Pisicile au pus stăpânire pe internet, iar acest lucru te-a determinat și pe tine să adopți sau să achiziționezi o pufoasă care să îți umple zilele de soare și momente de bucurie. Felicitări! Ai făcut o alegere foarte bună, însă ai pus la punct toți pașii dinaintea momentului în care pufoasa va păși la tine în casă?
Care este vârsta optimă pentru a adopta /achiziționa o pisicuță?
Ideal ar fi să putem adopta o pufoasă în jurul vârstei de 8-10 săptămâni. Este destul de măricică încât să pape singurică și să pape mâncărică pentru pisici, destul de măricică să deprindă anumite obiceiuri zilnice (toaletaj, unde sunt bolurile de mâncărică, apă, unde este litiera), dar și destul de curajoasă încât să se desprindă de cuibul în care a stat cu ceilalți puișori și mămica ei.
Aceeași vârstă este oportună și din punct de vedere imunologic. Deja ar fi trebuit deparazitată intern, și chiar și primul vaccin. În cazul în care dorești achiziționarea pisicoasei dintr-o felisă, majoritatea o vor da noii familii după ce se efectuează primul sau chiar al doilea vaccin. Astfel, pufoasa este cât mai bine din punct de vedere medical, pentru ca stresul schimbării casei și familiei să nu îi pună în pericol sănătatea.
Așadar, când adopți/achiziționezi un pui de pisică, asigură-te că are această vârstă și că o parte din vaccinuri sunt făcute. Întreabă dacă au fost probleme la vaccinare sau deparazitare. Unele pisicoase pot avea reacții alergice la vaccin, astfel încât acel tip de vaccin trebuie evitat. Întreabă ce mâncare a consumat până în acel moment. În principiu ea trebuie continuată și când ajunge la tine acasă (nu este indicată schimbarea bruscă de alimentație).
Du-te să vezi pufoasa în mediul ei de viață, să vezi cum interacționează cu tine, cu alți pui din cuib și dacă condițiile în care este crescută sunt corespunzătoare. Întreabă despre frățiori cum au fost/sunt, dacă au fost adoptați și au avut sau nu probleme la adaptarea la noua familie. Roagă să ți se dea o păturică sau un obiect din cuib cu care pisicuța era obișnuită, astfel ca trecerea la noua casă și familie să se facă și cu un obiect familiar alături.
Cere carnetul de sănătate în care sunt trecute manoperele medicale efectuate până la acel moment și citește cu atenție contractul de adopție, care sunt termenii contractului (obligațiile atât ale tale cât și ale vânzătorului).
Bine-bine! Dar pufoasa are nevoie de câteva accesorii înainte de a veni la tine acasă!
Marea majoritate a pufoaselor, să fim serioși, dorm cu noi în pat. Însă unele nu vor vrea acest lucru, sau vor avea nevoie de un loc în care să se retragă. Așadar, avem nevoie de un coșuleț în care pufoasa să își facă somnul de frumusețe. Ideal ar fi să iei unul care să îi fie optim și la maturitate și ușor de igienizat. Pisicoasele sunt firi destul de teritoriale și se atașează de anumite lucruri, astfel că este posibil ca, în cazul în care primul coș ”îi rămâne mic”, pe cel nou să nu îl mai accepte atât de ușor.
Pufoasa trebuie să pape și să bea apă din…boluri. Alege tu ce culori vrei și din ce material îți place! Sugestia noastră ar fi ca materialul să fie ceramică sau inox.
Avem nevoie de o litieră. Sunt numeroase variante. Mai joase, mai înalte, acoperite sau nu. Este alegerea ta ce variantă vrei și crezi că s-ar potrivi în casa ta. La fel și așternutul (fie că este silicat, bentonită, peleți organici), acesta este necesar la venirea pufoasei în casă. Pentru o acomodare mai ușoară, întreabă înainte ce tip de așternut foloseau foștii proprietari, astfel încât pufoasa să fie deja obisnuită.
Jucării! Oricât ar fi de multe și de diversificate, niciodată nu sunt de ajuns!
Nu uita de soluții de curățare și de eliminare a mirosurilor. Din păcate, pui fiind, există posibilitatea apariției unor mici ”accidente” ( urinare sau defecare în locuri mai puțin destinate acestor nevoi). Așadar nu strică să avem la îndemână și astfel de unelte.
Cam acestea sunt minimul necesar pentru venirea unei pufoase în casa ta, însă achiziții vor mai apărea și pe parcurs în funcție de nevoile ei ( perii, pieptene, soluții de toaletare, ham/zgardă, etc).
Am luat toate cele necesare, dar casa este sigură pentru pisicoasă?
Foarte importante sunte ferestrele! Avem nevoie de plase la geamuri, pentru că indiferent cât de mică este pufoasa aceasta poate ajunge oricând la geam, iar accidentele neplăcute sunt de evitat! Nici geamurile rabatate nu sunt cea mai bună variantă, oricând pot rămâne blocate, iar repercursiunile sunt fatale! Prin urmare, înainte de a adopta pufoasa asigură-te că ai asigurat geamurile și plasele de la geamuri.
Verifică unde îți ții soluțiile de curățare pentru casă! Acestea trebuie puse într-un loc la care pufoasa ta să nu poată ajunge ușor, să ia pe lăbuțe diverse soluții sau chiar să ”guste” din ele. Pune plantele ornamentale naturale la loc sigur, astfel încât pisicoasa să nu poate mânca din ele. Marea majoritate sunt toxice pentru pisici, putând duce la intoxicații grave.
Aceleași reguli se aplică și bucătăriei tale. Pitește mâncarea, limitează accesul la gunoi, astfel încât să nu poată ajunge la ele.Dacă din varii motive ai medicamente prin casă, în alt loc decât un dulap special destinat medicamentelor, ar fi cazul să regândești acest lucru. Pastilele sunt mici, de dimensiunile unor bobițe de mâncare. Nu vrem ca pisicoasa să mănânce vreo pastiluță.
Primele zile în noua casă cu pisica ta!
Începuturile sunt emoționante pentru ambele părți. Astfel că noua ta pisicoasă posibil să fie timidă în primele 2 zile de când pășește în noua casă, să stea mai mult ascunsă, să iasă doar să pape si să își facă nevoile, poate chiar să plângă un pic în primele nopți. Răbdare și multă înțelegere! Pufoasa doar ce s-a despărțit de singura ei familie de până atunci, dar încet-încet va fi prinde curaj și încredere și în tine.
Chiar dacă pisicuțele sunt mai independente decât cățelușii, ar fi indicat ca și pe ea să o adopți într-un moment în care programul tău zilnic este unul uzual, nu neapărat în concediu. Astfel, ea se va obișnui cu programul tău, iar atunci când te vei duce la serviciu pentru câteva ore pe zi, acel moment să nu fie unul stresant pentru ea.
Până la vârsta de 12-16 săptămâni, pisicoasele ”absorb” noi informații și noi obiceiuri, prin urmare este o perioadă indicată socializării și diferitelor activități pe care să le facă și în restul vieții sale (venirea la vet, mersul cu mașina, purtarea unei zgărzi/ham, etc.) Așadar, profită de această perioadă și creează o rutină în viața voastră!
Socilizarea este indicată a se face cu oameni, cel puțin până este vaccinată complet. După această perioadă, dacă este cazul se poate face și socializarea cu alte animăluțe.
Oferă-i timpul necesar pentru repaus! Inițial vor fi reprize scurte și intense de joacă, urmate de reprize mai lungi de somn profund!
Urmărește-i comportamentul, urmărește-i starea de sănătate. Orice observi și ți se pare ciudat sau nu, este foarte important la prima vizită la cabinetul veterinar.
Prima vizită la cabinetul veterinar cu pisica!
După câteva zile (2-5 zile) de când ai adoptat-o este momentul să mergeți la cabinetul veterinar pentru un consult și stabilirea pașilor următori din punct de vedere medical. Prima vizită va consta mai mult în cunoașterea pufosei, în cântărirea acesteia, verificarea statusului imunologic până la acel moment și un consult general. Vei fi întrebat câteva informații despre ea, lucruri pe care le poți observa tu în timpul petrecut împreună, de aceea este indicat să revii la câteva zile după adopție, nu chiar imediat.
Vom discuta despre alimentație, despre bolile infecțioase ce pot apărea, despre micile accidente și cum putem să le ocolim și, bineînțeles, vă vom răspunde la întrebările voastre legate de pufoasă. Vom face un plan împreună, astfel încât să ne sigurăm ca noul vostru membru de familie este sănătos și mult timp alături de voi. It”s not rocket science, dar împreună vom oferi un start bun în viața pisicoasei! Te așteptăm la cabinetul veterinar!
2 Comments
Anda Nistor
Buna seara,
Am un motan varstinic care sta cu mama ( pacient al cabinetului dvs.) dar imi doresc si eu o pisicuta, de preferat roscata. Daca aflati ca ar fi vreo posibilitate va rog mult sa imi trimiteti un semn. Multumesc mult. Cu bine
Tel. 0721 704 221
contact@pandavet.ro
Voi transmite colegilor mei. Momentan este un baietel proaspat sterilizat portocaliu cu alb in cabinet. Temporar, dar isi cauta casuta. Sunati va rog la clinica daca sunteti interesata. Multumesc!