
Ce? Cât? Cum ne hrănim cățelul?
Ca medici veterinari practicieni, ne întâlnim des cu probleme de alimentație, atât la câini cât si la pisici. Ori sunt prea slabi, ori sunt deja supraponderali, fie au probleme de sănătate datorită alimentației. Cele mai des întâlnite sunt problemele dermatologice, dar și cele digestive sunt destul de răspândite.
Des ni se adresează întrebarea: care mâncare este mai bună? O întrebare la care cu toții așteaptă ca noi să le furnizăm un nume, un brand. Însă nu putem face acest lucru pentru că nu există o mâncare universal valabilă pentru orice animăluț din lume.
De ce?
Pentru că atunci când vorbim despre un câine sau despre o pisică trebuie să vorbim despre el ca și individ, și nu despre el ca aparținând unui grup. Noi suntem toți oameni, însă nu avem cu toții aceleași probleme de sănătate. Întradevăr, există anumite specificații de rasă sau varstă de care trebuie să ținem cont, însă ele pot fi considerate mai degrabă orientative, mai ales dacă are și anumite probleme de sănătate.
Noi suntem convinși că, dacă ținem cont de niște reguli simple, multe din problemele lor de sănătate pot fi evitate. Aici nu includem cățelușii care au probleme dermatologice încă de la vârste fragede sau diverse alergii cu care, din păcate s-au născut. Și aici venim să punctăm faptul că fiecare individ este diferit de ceilalți.
Hrană adecvată categoriei de vârstă
În primul rând, ar fi bine să ținem cont de categoria de vârstă la care se încadrează cățelul nostru și să îi oferim categoria de hrană potrivită (starter, puppy, junior, adult, senior).
Ca regulă generală:
- Puppy: primele 2 luni de viață
- Junior: 2-12 luni
- Adult: 1-7 ani
- Senior: peste 7 ani. (aceste valori sunt orientative, pentru că se poate prelungi intervalul în funcție și de talia animalului)
În perioada de creștere, puii de câine au nevoie de o hrană bogată în proteine, vitamine, carbohidrați, minerale, grăsimi, pentru a-și dezvolta corect și complet organismul. În această perioadă se dezvoltă sistemul osos, muscular și au necesități diferite față de un câine adult. Inclusiv frecvența cu care hrănim câinele este mai mare decât în cazul unui adult. Pe măsură ce crește, nevoile acestuia se modifică, ajungem să ne concentrăm pe alte aspecte ale alimentației zilnice ( stare fiziologică, probleme articulare, probleme de obezitate sau chiar afecțiuni de organ). De asemeni, când am ajuns la stadiul de senior, nevoile unui astfel de câine sunt diferite chiar și de cele ale unui adult. Conținutul in proteine sau fibre, de exemplu, este altul decât până acum.
Pe lângă categoria de vârstă la care se încadrează animăluțul nostru de companie, trebuie să ținem cont și de categoria de talie la care se încadrează. Un câine de talie mică sau chiar mini/toy nu o să mănânce niciodată atât cât ar manca un câine de talie mare/giant. Necesarul zilnic este de la sine înteles că este diferit. Ritmul de creștere este și el diferit, poate de aceea un câine de talie mare/giant poate fi considerat junior sau că încă mai are nevoie de hrană pentru această categorie de vârstă, chiar dacă el a depășit 1 an de zile.
De ce o hrană din comerț și nu una gătită în casă?
Pentru că indiferent de cât de atenți am fi noi la ingredientele pe care le punem în mâncare, niciodată nu vom putea realiza o hrană echilibrată și completă 100%.
Pentru că este nevoie de hrana uscată pentru curățarea și prevenirea multor afecțiuni dentare, mod de prezentare pe care noi nu îl putem obține.
Pentru că, mai ales în cazul brandurilor cu renume și istorie în domeniul alimentației animalelor de companie, acestea realizează studii pe parcursul mai multor ani, în care urmăresc nevoile, schimbările prin care trece un organism animal de-a lungul timpului.
Pentru că sunt anumite minerale sau vitamine pe care nu le pot asimila din hrana noastră obișnuită.
Pentru că nu au voie multe elemente din hrana noastră zilnică (sare, condimente, ceapă etc).
Pentru că, în cazul unor afecțiuni de sănătate, procesarea alimentelor în casă nu le va oferi niciodată un rezultat sănătos, echilibrat și adecvat afecțiunii de care suferă animalul.
Ce nu avem voie să dăm cățelului nostru?
În principiu, cum am spus și mai sus, cățelul trebuie să consume o hrană special concepută pentru el, pentru vârsta, talia și uneori rasa lui. Din fericire, la ora actuală avem posibilitatea de a alege acest tip de hrană dintr-o gama variată de brand-uri.
Prin urmare, hrană de la noi, ”de poftă” sau pentru că ”s-a plictisit să mănânce mereu aceeași hrană” nu trebuie să existe în dieta zilnică a cățelusului dvs.
Ar putea crea probleme serioase, sau sunt chiar contraindicate:
- hrana ce conține condimente, sare, piper, ceapă, arpagic, usturoi.
- lactate, marea majoritate a câinilor sunt intoleranți la proteina din laptele nostru de consum.
- carne crudă, ouă crude deoarece pot fi contaminate cu diverse bacterii (ex. Salmonella spp)
- oase, indiferent de mărimea lor. Acestea nu au valoare nutritivă, se pot sparge in bucăți mici, care pot produce adevărate probleme digestive.
- carne de porc, sub nici o formă de preparare (crudă, prăjită, fiartă).
- mancare prăjită, oricare ar fi aceea.
- hrană pentru pisici deoarece au un conținut mai mare de proteină decât are nevoie în mod normal un câine.
- struguri sau stafide, pot duce la insuficiență renală.
- ciocolata, cafea, ceai negru sau produse ce le pot conține.
- gumă de mestecat, oricât de ciudat ar fi, pot ”fura” guma și pot avea probleme grave datorită consumului ei.
- fructe sau legume ce pot fermenta ușor.
- seminte de măr, sâmburi de cireșe, caise, etc
- băuturi alcoolice, etc.
De câte ori pe zi este bine să hrănim câinele?
Spre deosebire de pisici, câinele poate avea un program de hrănire și aici mă refer la orele la care se dă de mâncare. De fapt, este indicat să aibă un program la care este hrănit. Astfel se poate urmări și cantitatea care se administrează zilnic ( dacă vrem să slăbim sau să îi menținem o greutate optimă), dar se previn și unele afecțiuni digestive datorită acestei discipline alimentare. Intervalele la care se hrănește câinele variază și în funcție de vârsta acestuia, fiind mai dese în perioada ”puppy”, apoi scad pe masură ce devine ”adult” sau chiar ”senior.
Nu vă speriați!
Inițial pare greu și complicat, dar din fericire nu este chiar așa. La ora actuală avem de unde alege o hrană adecvată pentru câinele dvs. iar o relație strânsă cu medicul veterinar poate face procesul mai usor, nu foarte complicat și, poate, chiar plăcut. Nu numai în primul an de viață al câinelui este bine să se urmărească greutatea, scorul muscular, corporal, ci și în anii următori. O monitorizare cât mai atentă și mai frecventă poate rezolva mult mai ușor probleme ulterioare.
Nu ezita să pui întrebări dacă nu ești destul de lămurit! Unele cabinete îți pun la dispoziție un mic ”rezumat” a ceea ce se discută la consultație, pentru că își dau seama că este multă informație furnizată și că necesită timp pentru a fi asimilată. Cere numărul de telefon al medicului tău și discută cu el dacă întâmpini vreo problemă.
Sperăm să vă fi fost de ajutor informațiile! Vă stăm la dispoziție pentru întrebări sau nelamuriri la telefon sau pe e-mail!
031.420.66.90 sau 0770.955.715
pandavetcare@gmail.com